Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Facebooku unikli osobné údaje viac ako pol miliarde užívateľov
Zdielať na

Facebooku unikli osobné údaje viac ako pol miliarde užívateľov

Archívna reportáž

Facebook dostal rekordnú pokutu

USA / Na hackerskom internetovom fóre niekto začal cez víkend ponúkať databázu údajov viac ako 500 miliónoch užívateľov sociálnej siete Facebook. Ide o ďalší príklad možného nedostatočného zabezpečenia užívateľských údajov na tejto platforme, uviedla dnes agentúra AP. Experti sa obávajú zneužitia dát ku kyberzločinu, Facebook tvrdí, že problém rizika krádeže napravil v lete 2019.

O sprístupnení dát ako prvý v sobotu informoval portál Business Insider, podľa ktorého boli zverejnené súkromné ​​dáta 533 miliónov užívateľov zo 106 krajín. K dispozícii sú podľa amerických médií úplne zadarmo. Jedná sa o telefónne čísla, mená užívateľov, geolokačné údaje, e-mailové adresy či dátumy narodenia. Podľa spravodajského webu Axios ale v databáze nie sú informácie o používateľských heslách.

Veľký súbor dát je podľa všetkého ďalším výsledkom praktiky "zoškrabovania" dát, kvôli ktorej Facebook dlhodobo čelí kritike. Pozornosť pritiahol predovšetkým v roku 2018 škandál okolo analytickej firmy Cambridge Analytica, ktorá získala dáta 87 miliónov užívateľov bez ich vedomia či súhlasu. Umožnilo jej to skoršie nastavenie platformy, pri ktorom mali vývojári facebookových aplikácií prístup k dátam o všetkých priateľoch používateľov danej aplikácie.

V decembri 2019 zase istý ukrajinský bezpečnostný expert oznámil, že na internete objavil databázu s menami, telefónnymi číslami a unikátnymi identifikačnými číslami od viac ako 267 milióna užívateľov, pričom prevažná väčšina z nich bola zo Spojených štátov. Nie je jasné, či sa teraz ohlásený únik týka aj tejto databázy.

Uniknuté údaje by mohli poskytnúť cenné informácie kybernetickým zločincom, aby sa s ich pomocou vydávali na internete za cudzej osoby, uviedol podľa serveru Business Insider Alon Gal z firmy pre kybernetickú bezpečnosť Hudson Rock, ktorý v sobotu na zverejnenie dát upozornil. Podobne vec komentovala výskumníčka Joan Donovanová z Harvardovej univerzity, ktorá na twitteri napsala: "Krádež identity sa práve stala oveľa ľahšia."

Gal na existenciu databázy upozorňoval už v januári, pričom uviedol, že vznikla v úvode minulého roka. Podľa jeho informácií v nej boli aj údaje o skoro 1,4 milióna užívateľov z Českej republiky.

"Sú to staré dáta, o ktorých sa už písalo v roku 2019," reagoval v sobotňajšom vyhlásení Facebook. "Zistili a opravili sme tento problém v auguste 2019. V tej dobe sme, tak na Facebooku, tak na Instagrame zrušili možnosť priamo nájsť ľudí za pomoci ich telefónnych čísel," pokračoval hovorca Andy Stone.

Niektorým komentátorom jeho vysvetlenie nestačilo. "Nezáleží na tom, či sú to staré dáta, ak sú stále relevantné. Ľudia zas tak často telefónne číslo nemenia," podotkol Zach Whittaker z webu TechCrunch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy