Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
FOTO: Interpol žiada našu políciu o pomoc. Ak poznáte tohto muža, ihneď kontaktujte policajtov
Zdielať na

FOTO: Interpol žiada našu políciu o pomoc. Ak poznáte tohto muža, ihneď kontaktujte policajtov

BRATISLAVA / Interpol tento týždeň požiadal našu políciu o pomoc pri objasnení bankovej lúpeže, ktorá sa stala v rakúskom Linzi. Na svedomí ju totiž môže mať slovenský občan. Medzinárodná spolupráca však funguje aj naopak. Vďaka nej naši policajti pátrajú po viacerých, aj takzvaných veľkých rybách, ktoré boli, alebo sú na úteku.

Ivan Lexa, Viliam Mišenka, Baki Sadiki, Štefan Sinička či Marek Trajter. To sú len niektorí z najhľadanejších Slovákov, ktorých vypátranie, zadržanie či dovezenie späť riešil Interpol. "Medzi exotické destinácie, kde sa podarilo vypátrať a zadržať hľadané osoby, patrili napríklad Juhoafrická republika, Mexiko, Panama, Peru, Maroko, Thajsko, Spojené arabské emiráty a ďalšie," ozrejmil hovorca prezídia PZ SR Michal Slivka.


Niektorí z nich si už aj odpykávajú trest, iných zbavili viny, prípadne sú súčasťou ďalších súdnych procesov. Zadržať hľadaných Slovákov sa podarilo vďaka Úradu medzinárodnej spolupráce, ktorý na policajnom prezídiu zriadili v roku 2001. V rámci neho Slovensko spolupracuje s Interpolom, Europolom či tzv. Sirene. Čo majú všetky tri organizácie spoločné? 

V rámci organizácie Sirene ide o údaje a informácie spracúvané v Schengenskom informačnom systéme. Rozsiahla centralizovaná databáza je využívaná nielen pri kontrolách na vonkajších hraniciach Európskej únie. 170-tym členom Interpolu sa Slovensko stalo ešte v roku 1993. V súčasnosti má Interpol - a teda Medzinárodná orgalcm

nizácia kriminálnej polície 190 členov. Organizácia so sídlom vo francúzskom Lyone úzko spolupracuje s ministerstvom spravodlivosti, rezortom diplomacie, súdmi či prokuratúrami. Medzi najhľadanejšími Slovákmi figuruje napríklad na doživotie odsúdený niekdajší košický boss - Róbert Okoličány, jeho kumpán Róbert Nigut či niekdajší boss hornej Nitry Karol Mello. "Hlavnou a nosnou činnosťou Interpolu je pátranie po osobách a v prípade ich vypátrania a zadržania, aj ich následný prevoz na územie Slovenskej republiky," vyjadril sa Slivka.

Ak sa však aj hľadaných zločincov podarí v rámci spolupráce s Interpolom nájsť, v prípade, že ide o krajinu, s ktorou nemáme bilaterálnu dohodu, ťaháme za kratší koniec. A to je napríklad aj prípad najhľadanejšieho Slováka Karola Mella. V roku 2010 ho vydali na Slovensko z poľského Krakova. No o rok neskôr sa dostal pre pochybenie súdu na slobodu a jeho stopa končí v slnečnom Belize. No a s touto krajinou Slovensko zmluvu o extradícii nemá. "Osoba Karol M. je obvinená z trestného činu vraždy (5 skutkov) a trestného činu lúpeže (1 skutok). V spojenej trestnej veci vedenej Národnou kriminálnou agentúrou za tri skutky vrážd je proti nemu vedené konanie ako proti ušlému," uviedol Slivka. Sú na neho vydané európske aj medzinárodné zatykače. V roku 2012 po jeho triumfálnom dolapení Interpolom však vo väzení na Belize pobudol len 37 dní. Tamojší Najvyšší súd však jeho deportáciu zamietol, pretože pre krajinu nepredstavuje bezpečnostné riziko.


Aktuálne sa rakúska polícia prostredníctvom Interpolu obrátila so žiadosťou o pomoc aj pri pátraní po bankovom lupičovi, ktorý nedávno prepadol banku v rakúskom Linzi. Bol ozbrojený revolverom a na tvári mal respirátor. Zbraňou prinútil zamestnancov odovzdať hotovosť a následne z miesta činu ušiel. Lupič mal rozprávať s taxikárom po nemecky s cudzím prízvukom. Povedal o sebe, že mal priateľku a je bezdetný. Rakúska polícia sa domnieva, že páchateľ môže mať spojitosť s Viedňou, pracoval v Nemecku ako maliar a lakovač a môže pochádzať zo Slovenska. Muž bol vysoký 170 cm, vo veku 40-50 rokov. Mal strednú postavu, plešinu v hornej časti hlavy. Ak vám je muž na fotografiách povedomý, prípadne máte informácie k bankovej lúpeži v Rakúsku, kontaktujte políciu.



Súvisiace články

Najčítanejšie správy