Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozruch pred panelákom v Bytči spôsobila delostrelecká mína. Počas rekonštrukčných prác ju našli robotníci
Zdielať na

Rozruch pred panelákom v Bytči spôsobila delostrelecká mína. Počas rekonštrukčných prác ju našli robotníci

BYTČA / Rozruch pred panelákom v Bytči spôsobila delostrelecká mína. Počas rekonštrukčných prác ju našli robotníci. Bola síce poškodená, no pri neodbornej manipulácií mohla vybuchnúť. Na miesto prišli pyrotechnici a ľudí z bytovky evakuovali.

Delostreleckú mínu našli počas výkopových prác. Všetko to začalo stavebnými úpravami bytovky v Bytči. Bagrom práve robotníci kopali ryhu keď si v zemine všimli prehrdzavený predmet. Bagrista sa zachoval správne a okamžite prestal kopať, nález oznámili na polícii tá je rovno oproti paneláku

Miesto uzavreli a do Bytče smeroval pyrotechnik, ten potvrdil, že skutočne ide o funkčnú delostreleckú mínu z Druhej svetovej vojny.




"Ona by mala mať takéto krídelká. Tu vidno, že sa to kdesi kotúľalo, že to je omlátené. Ona vo vnútri obsahuje trhavinu, ak by to niekto hodil do ohňa tak by sa to teplota iniciovala," opísal nebezpečnú trhavinu policajný pyrotechnik.

V paneláku žije 14 rodín, polovica z nich musela svoje byty opustiť. "Ale vyľakaná som bola no tak všeličo sa môže stať," povedala miestna obyvateľka.

"Miesto bolo pyrotechnikom prepátrané a iná munícia sa na mieste nenašla," skonštatovala policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová.

Delostrelecká mína sa k paneláku zrejme dostala počas navážania zeminy.
"Tam bol návoz  pravdepodobne z nejakej rieky, bolo vidno, že tá mína dlhodobo cestovala nejakou riekou alebo potokom, čím bola otlčená. Keby došlo k neodbornej manipulácií s touto muníciou, došlo by k zraneniu alebo usmrteniu osoby," opísal pyrotechnik.


Ak teda nájdete akýkoľvek podobný predmet, nikdy ho neberte do rúk a ani ho neprevážajte, volajte na políciu, väčšina nájdených mín je totiž stále funkčná.


"Pyrotechnická služba je zabezpečená 24 hodín denne, nech ľudia volajú radšej na hocičo podozrivé. Radšej vezmeme hocijakú plechovicu, ako ísť na smrteľný úraz," uzavrel policajný pyrotechnik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy