Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
VIDEO Šesť najčastejších typov vreckových zlodejov: Na toto si dajte najväčší POZOR
Zdielať na

VIDEO Šesť najčastejších typov vreckových zlodejov: Na toto si dajte najväčší POZOR

BRATISLAVA / S príchodom veľkonočných sviatkov obvykle rástol počet krádeží na železničných staniciach. Vreckoví zlodeji sa snažia vymýšľať rôzne techniky. Slovenské železnice sa preto s políciou zapojili do celoeurópskej preventívnej kampane, v rámci ktorej vybrali 6 typov vreckových zlodejov a ich metódy.

Vreckári žiadnu maturitu či výučný list nepotrebujú. No hoci v rámci pandémie koronavírusu je mobilita ľudí čiastočne obmedzená, vreckári nezmizli. "V roku 2020 bolo celkovo u cestujúcich v železničnej doprave spáchaných 266 krádeží a v roku 2019 bolo týchto skutkov 308," uviedla hovorkyňa ŽSR Ria Feik Achbergerová. Najviac obetí si vreckári vytipovali vo vlakoch či v železničných staniciach, nástupištia nevynímajúc. A práve uponáhľaní cestujúci sú menej obozretní a sú tak často ľahkým terčom zlodejov. Pred kamerou tak kedysi prehovoril bývalý vreckový zlodej, nazvime ho Miro. "Jeden im upúta pozornosť, kým ďalší ho vykradne, a potom to odovzdá tretiemu, ktorý dáva pozor," povedal Miro, bývalý vreckár.

Šesť typov vreckových zlodejov:

V rámci preventívnej kampane "Stop vreckovým zlodejom" vybrala polícia šesť najčastejších tipov vreckových zlodejov. A toto sú ich metódy.

VYKLOPKÁVAČ
- sedíte vo vlaku a niekto Vám zaklope na okienko, aby upútal pozornosť. Jeho komplic vás následne okradne.


STRKAČ
-úmyselne do vás narazí v dave, alebo bude do vás sácať so svojím komplicom. Zatiaľ, čo ste zaskočení, on alebo jeho komplici vás okradnú.


BLOKOVAČ
-zablokuje schodisko alebo eskalátor, aby sa vytvorila tlačenica. Zatiaľ, čo každý pozerá dopredu, aby zistil, čo sa stalo, jeho komplici ťa okradnú zozadu.

TURISTA
-ukáže vám mapu a spýta sa na cestu. Kým sa mu pokúšate pomôcť, vaša peňaženka či mobil, sú už u neho alebo u komplica.


ROZDÁVAČ
-priateľsky vás pozdraví a podá napr. kvetinu. Zatiaľ, čo ste v rozpakoch, zmizne vám peňaženka.


NEŠIKA
-„náhodou“ vás obleje, alebo zašpiní. Zatiaľ, čo sa v zmätku snažíte očistiť, zmiznú vám peniaze.

"Hlavnou myšlienkou kampane je zvýšenie povedomia verejnosti o metódach tzv. vreckových zlodejov, ktorí využívajú rôzne triky na páchanie tejto protispoločenskej činnosti, a tým prispieť k jej predchádzaniu," vyjadrila sa hovorkyňa prezídia PZ SR Denisa Bárdyová. Prvá fáza kampane od piatku do 2. apríla je postavená na farebných postavičkách, ktoré majú ľuďom pripomínať ostražitosť pred vreckármi a ich trikmi.

Nestaňte sa obeťou vreckárov. Pozrite si VIDEO, na ktoré typy zlodejov by ste si mali dať najväčší POZOR:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy