Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Mužovi, ktorý bodol psa nožom nehrozí žiaden trest
Zdielať na

Mužovi, ktorý bodol psa nožom nehrozí žiaden trest

KALINOV, OKRES MEDZILABORCE / Bodol psíka nožom, ten sa v bolestiach ukryl v neobývanom dome. Prípad z obce Kalinov riešila polícia ako týranie zvierat. Vyšetrovanie ukončili a vec evidujú iba ako priestupok. Mužovi, ktorý pichol psa nožom tak žiaden trest nehrozí. Už dva roky pritom podľa zákona zviera nie je vec. Pes sa pohyboval voľne po obci. Zvieracia ombudsmanka upozorňuje, že nepotrestanie tohto prípadu nie je dobrým signálom.

Zranený psík sa po útoku nožom ukryl v neobývanom dome. Zakrvavené zviera našli príbuzní starostu obce. "Strašne tu skučal a manželka to počula až do domu. Išli po krvavých stopách. Psa našli a keď sa vrátili videli nôž," hovorí starosta Kalinova Ivan Sivák

Pomoc veterinárnej lekárky bola nevyhnutná

Zraneného psa previezla do ambulancie, kde mu ranu musela zašiť. Páchateľom bol miestny obyvateľ. "58-ročný muž zaútočil na psa a spôsobil mu zranenia, ktoré si vyžiadali veterinárne ošetrenie," informuje hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová. 

Muž priznáva, že v ten večer nebol triezvy

Muž býva na odľahlom mieste. Podľa miestnych žije svojsky, v príbytku bez elektriny a bez vody. "Ja za to nemôžem, ja som bol šokovaný z toho, čo sa stalo, ja som sa bál, že ma pohryzie," hovorí obyvateľ, ktorý bodol psa. Pes sa podľa neho voľne pohyboval po obci. "Ja som sa otočil a on na mňa vyskočil, ja som ho ľavou rukou zhodil a pravou rukou som ho nožíkom odohnal," hovorí obyvateľ.

"Nemyslím si, že reakcia tohto pána bola adekvátna, žiadny zdravý človek by takto úmyselne psovi neblížil a nepichol by doňho nôž, len preto, že psík k nemu prišiel," hovorí veterinárna lekárka MVDr. Lenka Lisá. "Ten pes mal strašne rád ľudí a vždy sa k niekomu primotkal," hovorí starosta Sivák. 

Do vyšetrovania tohto prípadu bol pribratý aj kriminalisticko expertízny ústav k vypracovaniu znaleckých posudkov z odvetví daktyloskopia a biológia. "V priebehu vyšetrovania boli vykonané výsluchy poškodenej strany, svedkov, podozrivého aj odborníkov," informuje Ligdayová.  

Prípad je evidovaný ako priestupok

Trestné stíhanie vo veci týrania zvierat však polícia napokon zastavila a prípad je evidovaný ako priestupok. Podľa zvieracej ombudsmanky je veľa prípadov, kedy sa k zvieratám kruto správajú aj deti. Nepotrestanie tohto skutku podľa nej nie je dobrým signálom. "Násilný čin na inej živej bytosti, ktorý je spôsobuje bezdôvodný strach, bolesť alebo utrpenie, nemôže byť priestupkom, tak ako keď nezaplatím parkovné alebo hodím papierik na zem," hovorí zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. "Ľutujem, čo som spravil," hovorí miestny obyvateľ. 

Psík je už v dobrých rukách

Psík sa napokon kompletne zotavil a dlho v útulku nezostal. "Už je adoptovaný, dokonca do Prahy, kde si žije v dome s milujúcou rodinou," informuje veterinárna lekárka Lisá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy