Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Príbuzní sa obávajú, že pochovali iného. Ich podozrenie ale polícia odmieta a zastavuje trestné stíhanie
Zdielať na

Príbuzní sa obávajú, že pochovali iného. Ich podozrenie ale polícia odmieta a zastavuje trestné stíhanie

SPIŠSKÁ BELÁ / Po vyše troch týždňoch dostala rodina Gustáva Pompu zo Spišskej Belej uznesenie o zastavení trestného stíhania, ktoré sa týkalo prečinu poškodzovania cudzích práv. Dva dni po pohrebe príbuzným zosnulého Gustáva zavolali z nemocnice, aby si prišli pre jeho telo. Podozrenie príbuzných, že pochovali iného človeka, sa ale podľa polície nepotvrdilo. Malo dôjsť len k administratívnej chybe zo strany zdravotníckeho personálu.

"Nepáči sa nám, že sa nedozvieme pravdu. My sme očakávali a sme sa spoliehali na to, že dôjde k exhumácii aj identite nebohého," povedal Vladimír Schramm, príbuzný nebohého. Rodina je sklamaná zo záverov policajného vyšetrovania, polícia však tvrdí, že prípad riadne a zákonne preverila.

Vypočula 11 ľudí. Príbuzných, zástupcov pohrebnej služby i zdravotnícky personál. "Následne poverený policajt zabezpečil do tohto konania dôkazný materiál, a to listinné dôkazy určujúce časť smrti osoby, taktiež aj manipuláciu a odovzdanie osoby v pohrebnej službe," informoval Pavol Gaborčák, riaditeľ OR PZ Kežmarok. 

V uznesení sa okrem iného píše, že po úmrtí 65-ročného Gustáva v kežmarskej nemocnici zdravotná sestra po štandardných úkonoch vypísala záznam o odovzdaní ľudských pozostatkov a ten založila do osobnej dokumentácie. Spis následne uložila pod germicídny žiarič, spodná časť ostala prázdna, tú vypisuje pohrebná služba pri prevzatí teľa.

Zmeny sa ale vymenili. Druhá zdravotná sestra o prvotnom zázname nevedela, vypísala nový, pohrebná služba ho potvrdila a telo odviezla. Manažérka dennej zmeny však našla nepotvrdený pôvodný záznam. Podľa uznesenia nevedela o druhom potvrdenom a tak zavolala príbuzným.

No a tento telefonát dva dni po pohrebe všetko odštartoval. "Ako oni majú odovzdať nebohého, keď nie sú papiere v poriadku," pýta sa Vladimír Schramm. Z uznesenia vyplýva, že došlo k administratívnej alebo komunikačnej chybe, zámenu tela s iným nebožtíkom polícia aj nemocnica vylučuje. "V tom čase v nemocnici bolo iba jedno telo, takže k zámene tiel dôjsť nemohlo," vysvetlil Gaborčák. 

"K zámene v tomto konkrétnom prípade nemohlo dôjsť ani teoreticky, lebo ani predtým, ani potom žiadny iný pacient kežmarskej nemocnici nezomrel," uviedla Martina Pavlíková, hovorkyňa siete AGEL SK. "Po vyhodnotení týchto dôkazov, a to vlastne tých výsluchov, ako aj listinných podkladov, poverený policajt dospel k záveru, že v danej veci nejde o spáchanie trestného činu a preto bola daná vec zastavená," upresnil Gaborčák. 

"Môžeme a nemusíme veriť, jediný spôsob, aby sme sa dozvedeli pravdu, je exhumácia a identita nebohého," dodal Schramm. Pre príbuzných tak tento smutný príbeh nekončí, so záverom policajného vyšetrovania spokojní nie sú, podajú sťažnosť a chcú sa obrátiť aj na iné inštitúcie, ako napríklad na generálnu prokuratúru. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy