Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajti sa vozia na "vrakoch" a tisícky áut sú na odpis. Minister chystá výmenu autoparku
Zdielať na

Policajti sa vozia na "vrakoch" a tisícky áut sú na odpis. Minister chystá výmenu autoparku

BRATISLAVA / Staré, zničené a často aj nebezpečné. Aj také sú autá policajtov, ktorí denne a hlavne rýchlo musia zasahovať v uliciach. Takýmto autám by v najbližšom období malo odzvoniť. Minister avizuje modernizáciu policajného vozového parku. Ten súčasný kritizujú aj policajné odbory.

Podľa informácií TV JOJ je na odpis približne sedem tisíc osobných automobilov. Z nich sú staršie viac ako 12 rokov takmer dve tisícky. Množstvo má najazdených cez štvrť milióna kilometrov a sú v zlom, nie len optickom ale aj technickom stave. Ministerstvo vnútra preto spravilo analýzu. Jej výsledkom je plán štvorročnej obnovy policajného autoparku.

"Určite by sme uvítali, že takýto proces by mal byť automatický. Mali by byť stanovené nejaké podmienky, že pri x kilometroch sa to služobné cestné vozidlo vyraďuje a obnovuje sa novým," skonštatoval predseda Odborového zväzu polície Pavol Paračka. Modernizáciu áut uvítajú hlavne policajti vo výkone. Práve oni sa totiž častokrát vozia na autách, ktoré skôr pripomínajú vraky.

"Jednou z vecí, ktoré sme našli na ministerstve bol stav vozidiel. V najbližších dňoch, týždňoch by malo prísť 50 motoriek, ktoré naozaj policajti na jednotlivých útvaroch veľmi zaslúžili za uplynulé roky. Pretože tie na ktorých jazdia majú viac ako 10 rokov," povedal minister vnútra Roman Mikulec.

"Musíme myslieť aj na bezpečnosť policajtov, ktorí tieto vozidlá používajú na bežné zákroky v rámci svojej činnosti. Odzrkadľuje sa to hlavne v tom, že je tam vysoká poruchovosť týchto vozidiel a určite si policajti nebudú brať na zákrok vozidlo u ktorého nemajú istotu, že s týmto vozidlo aj prídu na miesto, kde sú vyslaní," myslí si predseda policajných odborov.

Dobou sa menia aj trendy a policajti by mali dosať aj ekologickejšie autá.

"Sme v súčinnosti s niektorými dodávateľmi hybridných áut, elektrických vozidiel. Začali testovať takéto vozidlá pre použitie vrámci jednotlivých útvarov policajného zboru," informoval minister vnútra.

V praxi by to znamenalo, že hybridy dostanú len vybraní policajti, ktorí v úvodzovkách nikoho nenaháňajú. "Určite to bude katigorizované, tak ako spomínate, že kobra predsa nebude mať nejakú 1.2-ku alebo 1.1-tku vozidlo, ale musí mať výkonné auto, ktoré bude stíhať na diaľnici prenasledovať tých, ktorí sa dopúšťajú priestupkov," vyjadril sa predseda Odborového zväzu polície Pavol Paračka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy