Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Internetoví podvnodníci majú novú taktiku: Využívajú slovenské inzertné portály a whatsapp
Zdielať na

Internetoví podvnodníci majú novú taktiku: Využívajú slovenské inzertné portály a whatsapp

BRATISLAVA / Polícia v Bratislavskom kraji zaznamenala nové internetové podvody. Páchatelia oberú o peniaze ľudí, ktorí chcú predať cez internetový portál rôzny tovar, či služby.


Spôsob spáchania trestného činu s jeho špecifickými znakmi bol podľa polície vo väčšine prípadov rovnaký. Neznámy páchateľ cez aplikáciu Whatsapp kontaktuje poškodených, ktorí sú aktívni na známych slovenských inzertných portáloch. Napíše, že za ponúkané veci im posiela peniaze cez internetový link.

"Po otvorení linku poškodení za účelom získania dohodnutej sumy vyplnia na uvedenej stránke všetky údaje zo svojej platobnej karty, vrátane bezpečnostného kódu a taktiež sms kódu, ktorý im príde z banky," uviedla policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková.


Platby sú ihneď zrealizované a tak poškodené osoby namiesto finančného zisku o svoje peniaze prichádzajú."V skutočnosti ten link, ktorí dostanú tí ľudia, nie je na to, aby dostali peniaze, ale aby posielali peniaze," povedal technologický novinár Ondrej Macko.

Podvodný princíp je založený na nevšímavosti užívateľa. "Vyzerá to ako finančná operácia, ale nie je jasné, ktorým smerom. Spozornel by som vtedy, keď mám zadávať sms kód. Treba si dávať pozor," vysvetlil Macko.



Podľa polície podvodníci vždy vlastnia rôzne telefónne čísla, ktoré nie sú registrované na území Slovenska.
"Najjednoduchšie je to doniesť zo zahraničia, najčastejšie z Česka alebo Nemecka, potom je tá anonymita zaručená," myslí si technologický novinár.


Bankové účty, na ktoré podvodné platby odchádzajú sú vo väčšine prípadov tiež mimo územia Slovenskej republiky, a to najmä z Francúzska, Ruska či Poľska. "Polícia v tejto súvislosti opätovne apeluje na občanov: nedôverujte neznámym osobám, neposkytujte im osobné údaje a nedovoľte im sa pripojiť k Vašim mobilným si softvérovým zariadenia. Môže to byť zneužité vo Váš neprospech," uzavrela policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy