Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Majiteľ našiel na lúke postrelené psíky, niekto strieľal aj napriek viditeľnému obojku
Zdielať na

Majiteľ našiel na lúke postrelené psíky, niekto strieľal aj napriek viditeľnému obojku

PLÁŠŤOVCE / Dva pastierske psy, borderské kólie, sa na chvíľu vzdialili od svojich pánov a skončili na neďalekej lúke v katastri Plášťoviec s vážnymi strelnými poraneniami. Majitelia podali oznámenie na políciu.

"Bruna som našiel prvého, rana bola otvorená, vážna, v ambulancii v Dudinciach nám odporučili, aby sme išli do Zámkov, to bola ťažká operácia," povedal majiteľ postrelených psov Ladislav. Dvojročný Bruno a rovnako stará Morgo, pes a sučka plemena borderská kólia, sa pred týždňom na pár hodín stratili z dohľadu svojho pána.

Postupne ich našiel na lúke poľovného revíru v Plášťovciach. Čipované a viditeľným obojkom označené psy pomáhajú pri zaháňaní hospodárskych zvierat svojich pánov, niekto ich ale postrelil. "A potom ju keď sme našli, tak to už bolo také, že posledná bodka – ten psík, keď nás zbadal, tak strašne sa tešil, sa to na ňom dalo vidieť, že sme ho našli, že sme ho zachránili," poznamenala majiteľka postrelených psov Stanislava. 

Oba skončili na klinike v Nových Zámkoch. "Obaja mali devastačné poranenia, strelné poranenia, podľa vyjadrenia poľovníkov strelivom, ktoré spôsobuje vysokú ranivosť. Jeden z nich bol na tom horšie, mal roztrieštenú stehennú kosť a zrekonštruovať u obidvoch svaly pleca a svalstvo stehna," ozrejmil Vladimír Serafín z veterinárnej kliniky v Nových Zámkoch. 

Ako si pastierske psy dokázal niekto so zbraňou zameniť za túlavé, zostáva otázne. "Človek kynologicky zdatnejší vie, že tento pes nemá veľmi tendenciu naháňať zver, tie poľovné vlohy u neho nie sú," vysvetlil Serafín. "Prípad bol vedený ako priestupok na úseku poľovníctva a vec bola odstúpená na okresný úrad, pozemkový a lesný odbor v Leviciach," priblížila policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

"Hodnotíme to ako stav, ktorý ohrozuje aj život, takže mali šťastie, obidvaja, obidva zákroky boli aj finančne náročné, úplne stopercentné nebudú, žiaľ, ale budú fungovať," dodal Serafín. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy