Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Neuzavretá smrť bábätka: ÚDZS tvrdí, že nemocnica pochybila, tá to odmieta
Zdielať na

Neuzavretá smrť bábätka: ÚDZS tvrdí, že nemocnica pochybila, tá to odmieta

MICHALOVCE / Matka sa so svojím 17 mesačným synčekom pred rokom a pol priotrávila v kúpeľni oxidom uhoľnatým. Z posledných síl si zavolala pomoc a obaja skončili v nemocnici v Michalovciach. Chlapček tam bohužiaľ zomrel. Prípad stále nie je uzavretý.

Malý Jurko zomrel vo večerných hodinách. Jeho mama sa nachádzala v jeho blízkosti. "Niekoľkokrát ho museli oživovať. Tretí krát, keď ho oživovali, tak už to srdiečko nezvládlo," hovorí matka chlapčeka Anna Urbančíková. 

Príbuzní sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou

Ten zistil v postupe nemocnice až štyri pochybenia. "Klinický stav pacienta nebol zistený správne, nebola dostatočne realizovaná zdravotná starostlivosť," informuje právny zástupca pozostalých Marián Havrila. "Neboli mu urobené vyšetrenia mozgu, " hovorí Urbančíková.

Nemocnica chybu odmieta

Nesúhlasí so záverom, že zdravotnú starostlivosť Jurkovi neposkytla v dostatočnom rozsahu a správne. "Zdravotný stav bol konzultovaný s neurológmi, ako aj s Toxikologickým centrom v Bratislave. To potvrdilo nemocnici správnosť terapeutického postupu," informuje hovorca nemocnice Svet zdravia v Michalovciach Tomáš Kráľ. 

Pozostalí budú požadovať od nemocnice odškodné

"Za účelom uplatnenia si nemajetkovej ujmy v peniazoch," informuje Havrila. "Dôležité je každé jedno vyšetrenie, pozornosť, správna diagnostika," hovorí Urbančíková.

Rozhodnutie úradu však zatiaľ nie je právoplatné

"Nemocnica súčasne podala rozklad, voči prvotnému záveru, zo strany úradu," informuje Kráľ. "V súčasnosti prebieha dokazovanie, predovšetkým znalecké skúmanie," informuje hovorkyňa KR PZ Košice Jana Mésarová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy