Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muž dostal epileptický záchvat priamo pred očami policajtov
Zdielať na

Muž dostal epileptický záchvat priamo pred očami policajtov

RIMAVSKÁ SOBOTA / Ľudsky a profesionálne sa zachovali dvaja dopravní policajti z Rimavskej Soboty. Zo služobného auta si všimli, že na ulici odpadol človek. Pri jeho záchrane im asistoval aj operátor tiesňovej linky.

Pán Július si každý deň chodieva pre obedy do reštaurácie na druhý koniec mesta. A práve tu, pred vchodom dostal ďalší z epileptických záchvatov. Odpadol priamo pred očami policajtov. "Ako som vystúpil z autobusu, tak už som cítil kŕče v nohách, tak už som vedel, že je zle. Náhodou išli okolo policajti, tak zbadali, že som odpadol," hovorí pán Július. 

Dopravní policajti práve prechádzali okolo na služobnom vozidle

Keď videli, čo sa stalo, nezaváhali, zastali a ponáhľali sa mu pomôcť. "Sme skontrolovali najskôr základné životné funkcie, čo mal v poriadku. Dali sme mu dole rúško, či nemá zapadnutý jazyk," informuje dopravný policajt OR PZ Rimavská Sobota Radoslav Adler. "On sa prebral, trošku komunikoval, potom zase dostal ďalší záchvat," hovorí dopravný policajt OR PZ Rimavská Sobota Marcel Kružliak. 

Policajti správne predpokladali, že ide o epileptický záchvat

Nekontrolovateľne ním triaslo, policajti sa obávali, že si ublíži. "V služobnom vozidle sme mali deku, tak sme ju podložili pod hlavu, aby si tými pohybmi viac neublížil," hovorí Adler. Zareagovali veľmi správne. Počas epileptických záchvatoch totiž často dochádza k úrazom hlavy tým, že pacienti nevedia kontrolovať triašku. "Za žiadnych okolností sa nesnažíme nasilu otvárať ústnu dutinu, ani do nej strkať žiadne predmety, prípadne vlastné prsty, pretože pri náhlom zovretí čelusti riskujeme vlastné poranenie," informuje hovorkyňa OS ZZS Alena Krčová. 

Až do príchodu záchranárov postupovali policajti podľa inštrukcií operátora tiesňovej linky

"Ako máme dať osobu, do akej polohy. Čo máme skontrolovať. Či komunikuje, či dýcha, či krváca. To sme skontrolovali. Našťastie nekrvácal, iba si silno udrel hlavu," hovorí Adler. Záchranári ho previezli do nemocnice a po ošetrení prepustili domov. Policajtom ďakuje, že boli v pravej chvíli nablízku a boli všímaví. "Ďakujem im za pomoc," hovorí pán Július. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy