Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Aj napriek tomu, že je v zákone nulová tolerancia alkoholu za volantom, policajti si určili vlastnú
Zdielať na

Aj napriek tomu, že je v zákone nulová tolerancia alkoholu za volantom, policajti si určili vlastnú

SLOVENSKO / V zákone je síce stanovená nulová tolerancia alkoholu za volantom, no policajti malé množstvo alkoholu v dychu môžu tolerovať. Dovoľuje im to nariadenie prezídia policajného zboru.

Aj napriek tomu, že je v zákone uvedená nulová tolerancia alkoholu za volantom, policajti si interným predpisom určili vlastnú. "Ak je nameraná hodnota v dychu alebo v krvi vodiča motorového vozidla menšia ako 0,15 mg/l, čiže 14 mg/l a menej, vodič sa nesankcionuje," potvrdila hovorkyňa policajného prezídia Denisa Bárdyová. 

Odborníčke na trestné právo sa tento interný predpis veľmi nepozdáva. "Nemôžme rozprávať o tom, že existujú určité predpisy, na základe ktorých sa pripúšťa tolerancia. Vždy policajt musí konať v súlade so zákonom," upozornila Lucia Kurilovská. 

No v žiadnom zákone ani inom všeobecne záväznom právnom predpise nie je uvedená akákoľvek tolerancia alkoholu za volantom. "To znamená, že keď je to takýmto spôsobom ustanovené a je to legislatívne upravené, tak policajti sú povinní kontrolovať a v tomto zmysle aj sankcionovať," vysvetlila Kurilovská. 

Podľa právnika by ale polícia mala v týchto prípadoch postupovať voči každému vodičovi rovnako a nemalo by sa stať to, že jedného človeka pokutujú, pokiaľ u neho zistia nepatrné množstvo, a druhého nie. "Viem si predstaviť obhajobu takého klienta a práve na tomto základe, druhá možnosť, ktorá by prichádzala do úvahy, je právo to, že to zariadenie má určité odchýlky," poznamenal advokát Milan Ficek. 

Všetky alkoholtestery pracujú s určitou odchýlkou, ktorú majú zaznamenanú aj v certifikáte. Tie kvalitnejšie, vrátane policajných majú odchýlku štandardne 5%, no pri nižších koncentráciách môže byť aj vyššia. "Malé množstvo koncentrácie alkoholu v krvi do 0,2 promile v zásade neovplyvňuje schopnosť riadiť motorové vozidlo," uviedol Ľubomír Okruhlica, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy