Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Od tragédie v Novákoch prešlo štrnásť rokov, súdny proces sa ešte stále neskončil
Zdielať na

Od tragédie v Novákoch prešlo štrnásť rokov, súdny proces sa ešte stále neskončil

NOVÁKY / Od tragédie vo vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch prešlo 14 rokov. Tlaková vlna ho zrovnala so zemou. 8 ľudí zomrelo, desiatky ďalších skončili v nemocnici. Súdny proces sa ešte stále neskončil.

Z vojenského opravárenského podniku v Novákoch sa 2 marca v roku 2007 ozvali mohutné výbuchy. Tlakové vlny podnik zrovnali so zemou. Desiatky ľudí skončili v nemocnici a ôsmi zamestnanci výbuch neprežili. 

V parku, v centre Novák na nich spomínali aj v utorok, po 14 rokoch. "Mám slzy na krajíčku, ako z mierových podmienok v Novákoch sa stali bojové," poznamenal primátor mesta Dušan Šimka. "To sa nedá vymazať, stále si spomíname na tie kruté chvíle," reagovala Alena Mokrá, bývalá zamestnankyňa VOP Nováky. 

Pani Mokrá bola v osudný deň v práci. Delaborovala výbušniny v hale vzdialenej od epicentra výbuchu niekoľko metrov. "Mňa zachytila tretia tlaková vlna, bola som v bezvedomí," opísala nešťastie. 

Prípad stále riešia súdy. Sudkyňa okresného súdu v Prievidzi odsúdila bývalého generálneho riaditeľa na tri roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu 5 rokov. Výrobný riaditeľ dostal tri roky s podmienkou na 4,5 roka. Tretí obžalovaný medzičasom umrel a zvyšných dvoch obžalovaných oslobodila.

Definitívny verdikt by mal vyhlásiť krajský súd v Trenčíne. Termín hlavného pojednávania je v nedohľadne. "Termín, kedy príslušný senát odvolacieho súdu vec prejedná, zatiaľ nie je určený. Ide o náročnú vec na rozhodnutie a rozsiahly spisový materiál (takmer 12 000 listov), ktorý musí senát naštudovať," vysvetlil hovorca Krajského súdu Trenčín Roman Tarabus. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy