Skoro jasno
16°
Bratislava
V procese s exstarostom Dolného Chotára vypovedal svedok, ktorého mali zlikvidovať
Zdielať na

V procese s exstarostom Dolného Chotára vypovedal svedok, ktorého mali zlikvidovať

PEZINOK / Exstarosta Dolného Chotára František Dora si spolu so svojím synom mali objednať vraždu u Sátorovcov, aby sa zbavili konkurentov v agropodnikaní. Celkovo má ísť o päť vrážd a jeden pokus o vraždu. Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku sa vo štvrtok po dlhšej dobe v tejto kauze opäť pojednávalo. Pred senátom vypovedal svedok, ktorého mali zlikvidovať. Ide o muža, ktorého meno figuruje aj v kauze Jopi Trade alias Slovenský Texas.

Zo štvorice obžalovaných vo štvrtok na súd priviezli iba Františka Doru staršieho spolu so synom. Ladislav Alföldy a Roland Samaranský dali súhlas, aby sa pojednávalo v ich neprítomnosti. Dorovci si mali u sátorovcov objednať vraždy nepohodlných. Svoju vinu od začiatku odmietajú.

Pred senátom vo štvrtok vypovedal svedok Jozef Kertész, ktorého chcel dať údajne Dora starší fyzicky zlikvidovať cez Sátora a jeho ľudí. Na dresu exstarostu sa vyjadril, že mali spolu pracovno-priateľský vzťah a že Dorovej firme dodával pohonné hmoty. Ich biznis mal skončiť, keď Dora prestal platiť a jeho dlh sa vyšplhal na 250- až 300-tisíc eur. Kertész sa o svojej likvidácií mal dozvedieť od svojho spoločníka, ktorému to mal v krčme povedať sám Dora. Dora na jeho slová reagoval, že nechápe, prečo svedok zatajuje, že sa pozná so Sátorom, s ktorým mal údajne dokonca obchodovať. Vraj Kertésza práve on varoval pred Sátorom, aby si dal naňho pri obchodoch pozor a aby sa ho v žiadnom prípade nesnažil oklamať.

Jozef Kertész sa aktuálne objavuje aj v inej kauze - a to v kauze Jopi Trade, ktorú verejnosť pozná pod prezývkou Slovenský Texas. Podľa policajných obvinení si skupina firiem okolo spoločnosti Jopi Trade vybrala zo štátnej kasy obrie daňové vrátky cez údajne fiktívne obchody s motorovými olejmi, ale aj pohonnými hmotami.

Vyšetrovatelia skupinu ľudí okolo Kertésza vinia z toho, že uplácali vysokopostavených policajtov, aby ich dlhoročné daňové machinácie kryli. Slovenských Texasanov usvedčuje aj kajúcnik Ľudovít Makó a usvedčoval ich aj dnes už nebohý František Böhm. Mesačná gáža mala byť v desiatkach tisíc eur. Mimoriadne služby vychádzali na státisíce. Ľudia z prostredia Jopi Trade tieto ich tvrdenia odmietali a vyjadrili sa, že úplatky nedávali, ale naopak boli terčom vydierania. Ďalšie pojednávanie je naplánované na 10. marca, kde budú vypočutí viacerí svedkovia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy