Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rukojemnícka dráma v Kežmarku. Muž sa zabarikádoval v priestoroch obchodného domu
Zdielať na

Rukojemnícka dráma v Kežmarku. Muž sa zabarikádoval v priestoroch obchodného domu

Kežmarok - V stredu večer sa pod Tatrami odohrala rukojemnícka dráma. Štyridsaťjedenročný muž najskôr zabil svojich rodičov v jednej z bytoviek v meste a následne v nákupnom centre zajal ako rukojemníčku ženu. Dráma sa skončila po siedmich hodinách.

Hrozivý príbeh začal v jednej z kežmarských bytoviek.  Podľa informácií TV JOJ mal muž v byte svojich rodičov pustiť plyn. Hasiči, ktorých privolali k úniku plynu, v byte našli dve mŕtve telá. Podľa prešovského policajného hovorcu bol mŕtvy manželský pár nájdený v byte na Ulici Generála Štefánika. "Na telách boli známky cudzieho zavinenia. O niekoľko minút na to sa v obchodnom dome muž ozbrojený nožom zabarikádoval v skladových priestoroch a ohrozoval na živote jednu pracovníčku," opísal udalosť prešovský policajný hovorca Daniel Džobaník.

​Z bytu sa neskôr páchateľ presunul do obchodného domu, kde nožom ohrozoval ženu. Tú následne zadržal ako rukojemníčku a zabarikádoval sa v malej skladovej miestnosti, bez okien a len s jednými prístupovými dverami. Nakupujúci, ktorých okamžite evakuovali,  nevedeli čo sa na mieste deje. "Tak každý hovoril niečo iné. Jeden povedal, že toho bodol, druhý že drží túto. To čo nás napadlo bola bomba. Už viackrát sa to stalo a potom nás aj vyhnali," opisujú svedkovia udalosti.

Na mieste zasahovali všetky záchranné zložky a niekoľko policajných hliadok. Na pomoc privolali aj Lynx Commando z Útvaru osobitného určenia Prezídia Policajného zboru. Rovnako zavolali aj vyjednávača, ktorý sa muža pokúšal presvedčiť, aby sa vzdal. Situácia bola natoľko vážna, že nás požiadali, aby sme prvé hodiny nezverejňovali bližšie informácie. Bola obava, že ak muž zistí cez internet, čo sa okolo neho deje, žene ublíži. Mal v ruke nôž. 

Medzičasom dorazila na miesto aj krajská kriminálka, ktorá na mieste zaisťovala stopy. Širšie okolie obchodného domu polícia opáskovala a uzavrela.

Najväčšia ťarcha spočívala na vyjednávačoch. Kľúčovú úlohu zohral obvodný policajt, ktorý bol na mieste prvý a získal si mužovu dôveru. Neskôr sa k nemu pridali vyjednávači z viacerých vyjednávacích zložiek a spoločne s mužom hovorili. Bolo to náročné nakoľko muža nevideli a rozprávali sa s nim cez zatvorené dvere.

Okolo pol jednej, po siedmych hodinách sa podarilo ženu vyslobodiť. Skončila v rukách záchranárov, bez zranení, no silno traumatizovaná.

Muž ešte vzdoroval, ale do hodiny ho v putách vyviedli von. Ako sme sa postupne dozvedali, údajne mal dlhšie konflikty s otcom, i psychické problémy. Čo však bolo skutočným spúšťačom nepochopiteľného činu je zatiaľ nejasné.

Bližšie okolnosti sú nateraz predmetom vyšetrovania. Štyridsaťjedenročnému Kežmarčanovi, ktorý od stredajšieho večera do nočných hodín zadržiaval rukojemníčku v supermarkete v Kežmarku, hrozí doživotný trest odňatia slobody.

"Prešovský krajský vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy a zločin brania rukojemníka. Naďalej sú vykonávané procesné úkony a bližšie informácie nie je možné poskytnúť," uviedol policajný hovorca Džobaník.

Prípad vyšetruje krajská kriminálka v Prešove.

Situáciu monitorovala reportérka KRIMI Zuzana Pojedincová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy