Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Korupcia aj ublíženie na zdraví, starostove kauzy stále nie sú uzavreté
Zdielať na

Korupcia aj ublíženie na zdraví, starostove kauzy stále nie sú uzavreté

MARIÁNKA / Bývalý starosta Marianky Radovan Jurika je obžalovaný z ublíženia na zdraví, ku ktorému malo dôjsť ešte v roku 2016. Krajský súd v Bratislave dnes zrušil oslobodzujúci rozsudok a prípad vrátil na Okresný súd v Malackách.

"Máme za to, že obžalovaný svojim konaním nemohol naplniť zákonné pojmové znaky žalovaného trestného činu ublíženia na zdraví, pretože neboli naplnené ani formálne ani materiálne podmienky," povedala sudkyňa Krajského súdu v Bratislave.

"Krajský súd sa stotožnil s obhajobou v časti, že sa nemôže jednať o ublíženie na zdraví s odkazom aj na znalecký posudok," dodáva Ivan Syrový, obhajca obžalovaného.

"Tvrdenie poškodeného nie je podporené znaleckým posudkom, ktorý nepotvrdil, že tam došlo k vzájomnému sácaniu alebo strkaniu. K incidentu došlo na nerovnom teréne," povedala sudkyňa.

Ku konfliktu malo dôjsť ešte v apríli 2016. Exstarosta mal údajne fyzicky napadnúť Mariána Š., svedka, ktorý v tom čase proti nemu svedčil v úplatkárskej kauze. Medzi sebou mali aj spor pre kolaudáciu domu.

Incidentu malo predchádzať slovné upozornenie poškodeného, ktorému sa nepáčilo, že exstarostov syn sa bicykluje na jeho pozemku pri jeho novom aute, do ktorého vraj takmer narazil. Poškodený ho tiež podľa vlastných slov upozornil, aby upratal výkaly po svojom psovi. Následne malo dôjsť k fyzickému kontaktu.

Bývalého starostu Marianky už Okresný súd v Malackách v júni 2018 a následne aj v roku 2020 spod obžaloby oslobodil.

"Krajský súd v Bratislave rozhodol tak, že zrušil rozsudok Okresného súdu Malacky a vec vrátil Okresnému súdu na nové konanie, aby preskúmal možnosť naplnenia skutkovej podstaty iného trestného činu. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné," povedal Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave.

"Ostáva len doriešiť, nakoľko ten konflikt sa odohral na nejakom mieste, aká bola jeho intenzita, všetky okolnosti, či by sa nemohlo jednať o iný trestný čin alebo o priestupok. Ale čo je dôležité, Krajský súd sám vylúčil tú možnosť, že by sa jednalo o ublíženie na zdraví zo strany obžalovaného," vraví obhajca Ivan Syrový.

Verdikt súdu sa však už poškodený nedozvie. Zomrel v januári tohto roka. Bývalého starostu obce Marianka uznal Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici v auguste minulého roka vinným z korupcie. Dostal trojročný podmienečný trest a zákaz vykonávať verejnú funkciu na 5 rokov. Jurika sa ale odvolal a rozsudok teda nie je právoplatný. Rozhodovať tak bude Najvyšší súd. 

Ex-starostov prípad sa ťahá už niekoľko rokov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy