Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Starosta Ratkovej šoféroval pod vplyvom alkoholu. Chytili ho policajti a zanikol mu mandát
Zdielať na

Starosta Ratkovej šoféroval pod vplyvom alkoholu. Chytili ho policajti a zanikol mu mandát

RATKOVÁ, OKRES REVÚCA / V Ratkovej budú doplňujúce voľby. Doterajšiemu starostovi zanikol mandát. Odsúdili ho za jazdu v opitosti. Revúcki policajti ho chytili priamo v obci.

Miestni obyvatelia tvrdia, že to bola iba otázka času. Podľa viacerých sa totiž nie raz stalo, že si za volant sadol opitý. Pod parou mal chodiť aj do úradu, o čom sme v minulosti robili aj reportáž. "Bežne sa to hovorí a bežne to tak asi aj je. Môžem byť aj osobným svedkom, že som ho párkrát zastihol opitého. Šoféroval na aute," hovorí obyvateľ obce. 

Väčšinou to malo byť v rámci obce. Zrejme sa spoliehal na to, že na krátkom úseku sa mu nič nemôže stať. Aj teraz išiel na služobnom aute smerom od obecného úradu domov. Na križovatke ale natrafil na policajnú hliadku. "Zapli za ním majáky a on niežeby zastal, ale ešte pridal. Tuto sa snažil, že sa skryje za roh, ale nevyšlo mu to. Chytili ho," hovorí obyvateľ obce. "Tento vodič bol podrobený dychovej skúške. Nameraná hodnota u neho predstavovala v prepočte viac ako 1,8 promile alkoholu," informuje hovorkyňa KR PZ B. Bystrica Petra Kováčiková. 

Keďže nafúkal nad jedno promile, už išlo o trestný čin ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Nasledovalo umiestnenie do policajnej cely a na ďalší deň už sudca rozhodoval o treste v tzv. superrýchlom konaní. Po rozhodnutí ho pustili domov. Do reči mu nebolo. Muž (36) povedal iba toľko, že s rozhodnutím súdu je celkom spokojný. Trestným rozkazom bol odsúdený na peňažný trest 1500 eur a zákaz činnosti na dva roky. "Keďže obvinený, ako aj prokurátor sa vzdali práva podať odpor, rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť dnešným dňom," informuje hovorkyňa KS B. Bystrica Nina Uhrovičová. 

A to pre neho znamená okamžitý koniec vo funkcii. "V prípade odsúdenia starostu za úmyselný trestný čin, a v momente ak nadobudne toto rozhodnutie právoplatnosť, mandát starostu automaticky zaniká," informuje hovorca ZMOS Nina Uhrovičová. Obec bude viesť jeho zástupca až dovtedy, kým si občania v doplňujúcich voľbách nezvolia nového starostu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy