Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ľudia prichádzajú o svoje mobilné telefóny, tablety a počítače, cez inzeráty podviedli desiatky ľudí
Zdielať na

Ľudia prichádzajú o svoje mobilné telefóny, tablety a počítače, cez inzeráty podviedli desiatky ľudí

TRNAVA / Už niekoľko mesiacov prichádzajú ľudia o svoje mobilné telefóny, tablety či počítače. Do detailov premysleným spôsobom ich cez rôzne inzertné stránky okrádajú páchatelia v Trnavskom kraji. K dnešnému dňu sa prihlásili desiatky podvedených. Pravdepodobne ich je oveľa viac.

Prvý zaregistrovaný prípad sa odohral ešte minulý rok, začiatkom augusta. Predávajúca spočiatku vôbec nepochybovala, že ide o seriózny obchod. Rovnako podvodníkovi - či podvodníkom, naleteli aj ďalší. "Ozvala sa mi daná pani a chcela vlastne si odo mňa zobrať mobil s tým, že ak prídem do Trnavy, tak mi dá o 50 eur viac. Tak som súhlasila, šla som do Trnavy a vlastne stretla som sa s pánom, pretože pani povedala, že ona nie je doma, takže, či by som sa nestretla s pánom, s jej kamarátom," opísala podvod Karin. 

Po prevzatí jej kupujúca poslala obratom doklad o prevode peňazí. "Aj platobný príkaz no a vlastne peniaze mi stále neprišli. No tak som to začala riešiť, išla som na políciu podať trestné oznámenie a zistilo sa, že je tam viac ako 25 ľudí," upresnila Karin. 

"26.12. taktiež ma oslovila pani cez FB, že by mala záujem kúpiť môj mobilný telefón. Priebeh taký istý. Že je covid pozitívna, že mi dá o 50 eur viacej, ak jej ho donesiem. Nechcela veľmi ísť do nejakého osobného kontaktu. Čakal som na peniaze, ktoré dodnes nedošli," povzdychol si Ján, jeden z podvedených. 

Páchateľ pracoval naozaj rýchlo a presvedčivo. "Tá dotyčná sa prezentovala ako matka s malým dieťaťom, ktorá je bohužiaľ v karanténe a poslala mi svoje doklady, ktoré som s odstupom času zistil, že boli od ďalšej poškodenej a celkovo tá komunikácia, nemal som najmenšiu pochybnosť. Od chvíle, ako som ja odoslal svoj IBAN, asi 90 sekúnd, kým mi poslala dve potvrdzujúce správy vo forme výpisu z jej účtu," priblížil Ján. 

Rovnaký scenár 

Scenár bol vo všetkých prípadoch viacmenej rovnaký. Odlišoval sa len v detaile. "Kupujúca" vždy uviedla iný dôvod, prečo sa s predávajúcim nemohla stretnúť. "Dohodli sme sa na stretnutí v Trnave, teda dohodla sa so mnou, že mi ešte priplatí za cestu. Telefón som odovzdala pri stretnutí. To nebola žena, ale muž nakoniec, lebo pani mi napísala, že sa nemôže dostaviť na miesto. Ešte predtým mi poslala printscreen o platbe s tým, že mi peniažky prídu na účet. Ale peniaze mi teda neprišli," povedala Janka, ďalšia z radu podvedených ľudí. 

Podľa informácii od oklamaných, k podvodu došlo v úzkom okruhu v Trnave. V niekoľkých prípadoch mal podozrivý muž vyjsť z domu na Hospodárskej ulici. "Zorganizovala som fiktívne stretnutie, že ponúkam nejaký mobil. Tento podvodník sa mi ozval a vlastne som sa s ním znovu stretla v Trnave s tým, že som tam už šla s kriminálnou políciou a pritom, ako som mu ten mobil odovzdávala, tak vlastne polícia ho zobrala, ale po vypočutí ho vlastne prepustili," uviedla Karin. 

Podvodníkom nestačili len ukradnuté elektronické zariadenia, ale od ľudí vymámili ešte viac. Nechali sa okradnúť dvakrát. Falošným kupujúcim dobili kredit na rôznych hráčskych stránkach. "Ja som poslala pár SMS v hodnote okolo 200 eur a vlastne prišiel mi ten doklad, tak som si myslela, že mi peniaze prídu, ale neprišli mi vlastne doteraz. Celková škoda je okolo 750 eur," vysvetlila Karin. 

Získali aj občianske preukazy 

A aby toho nebolo málo, tak podvodníkom sa podarilo od niektorých ľudí získať aj ich detailne odfototené občianske preukazy. "My sme tiež s odstupom času zistili, že naše doklady boli zneužité na zakladanie fiktívnych účtov v stávkových kanceláriách, za účelom získania vstupných bonusov. Zamestnankyňa jednej z tých stávkových spoločností mi povedala, že dokonca nás vedia aj do dákeho mínusu dostať, ktorý následne bude vymáhaný exekučnou formou," poznamenal Ján. 

Polícia by podľa informácii TV JOJ mala v blízkej dobe podvodom prísť na stopu. "Môžeme potvrdiť, že polícia vedie vyšetrovanie. Vzhľadom na prebiehajúce úkony zatiaľ nie je možné zverejniť bližšie informácie. Urobíme tak neskôr, keď to situácia vo vyšetrovaní dovolí," informovala o prípade policajná hovorkyňa Mária Linkešová. 

Ak ste sa aj vy stali obeťou podvodníkov, podajte na polícii trestné oznámenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy