Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ako počas pandémie fungujú súdy na Slovensku? V každom kraji môžu platiť iné pravidlá
Zdielať na

Ako počas pandémie fungujú súdy na Slovensku? V každom kraji môžu platiť iné pravidlá

BRATISLAVA / Pozreli sme sa na to ako počas pandémie a núdzového stavu fungujú súdy na Slovensku. V každom kraji môžu totiž platiť iné pravidlá. Podľa ministerstva spravodlivosti to závisí aj od rozhodnutia a odporúčania regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

Pojednávania a verejné zasadnutia sa na súdoch vykonávajú len v nevyhnutnom rozsahu - a to vo veciach väzobných a vo veciach starostlivosti o maloletých. "V obvodoch jednotlivých súdov môžu platiť ešte iné prísnejšie opatrenia podľa toho, aké sú opatrenia príslušných úradov verejného zdravotníctva," vyjadril sa hovorca magistrátu Peter Bubla.

Do budovy súdu a na pojednávania sa tak okrem strán v konaní dostanú len predvolaní, či už svedkovia alebo znalci. "Vstup novinárov do budovy súdu je možný. Riadi sa konkrétnou situáciou, pričom rozhoduje aj počet prítomných osôb a v súvislosti s pojednávaniami závisí od rozhodnutia predsedov senátu," ozrejmil zastupujúci hovorca KS Žilina Jozef Michňa. Zjednodušene to znamená, že ak sa sudca rozhodne novinárov na pojednávanie nepustiť, nemusia sa dostať ani do budovy súdu.

"V prípade, ak súd vylúči verejnosť z pojednávania, vylúči aj novinárov. Zároveň platí, že v zmysle ústavy sa rozsudky vyhlasujú v mene Slovenska a vždy verejne. Teda v prípade, ak súd vylúči verejnosť a následne ide v rámci konania vyhlásiť rozsudok, účasť verejnosti na vyhlásení rozsudku nemožno vylúčiť," vysvetlil Bubla. Informačné centrá a podateľne na súdoch fungujú prostredníctvom emailu alebo telefonicky. Každý súd v kraji, či okrese má aj upravené úradné hodiny. Zmeny nájdete na webových stránkach súdu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy