Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Muž sa vyhráža smrťou vlastným súrodencom. Jeden si našiel nábojnicu v schránke
Zdielať na

Muž sa vyhráža smrťou vlastným súrodencom. Jeden si našiel nábojnicu v schránke

SLOVENSKO/ZÁHORIE / Muž, ktorého už dvakrát súdne trestali, mal zneužiť zlý zdravotný stav svojej mamy a podvodom sa mal pokúsiť o získanie jej celého majetku, hoci má ešte ďalších troch súrodencov. Po jeho pokuse, ktorý napokon zlyhal, sa vyhráža zvyšku rodiny zabitím. Polícia prípad rieši ako priestupok.

Pán Kamil už rok a pol nemá pokojnú starobu. Jeho brat Vladislav mal v lete roku 2019 personál Zariadenia sociálnych služieb oklamať, že matku berie na výlet. So sebou si mal vziať i komplica, ktorého označoval ako svojho brata. "Ja som tam nemohol byť, lebo som bol v Kanade a keď som sa vrátil, zašiel som na kataster a tam som zistil, že všetok majetok je zablombovaný," hovorí poškodený Kamil Záhradník. 


Šesťdesiatpäť ročný brat pána Kamila mal naložiť ich mamu do invalidného vozíka a odviezť ju na úrad do Sološnice, hoci mala trvalý pobyt v Plaveckom Mikuláši. "A tam si nechala podpísať dve darovacie zmluvy, len paradoxom prípadu, že on si nechal podpisovať maminkou majetok, ktorý už nevlastnila. My to považujeme za praktiky bytovej mafie," hovorí pán Záhradník. 

Zdravotné záznamy jasne ukazujú, že okrem problémov s pohybovým aparátom trpela seniorka demenciou a hluchotou. Po úmrtí 96-ročnej pani Márie sa začalo dedičské konanie pre štyri pozostalé deti. V prepise celého majetku len na brata Vladislava malo byť veľa chýb, takže zmluva nebola platná.

Dom rodiny Záhradníkových v Plaveckom Mikuláši sa napokon po neplatnej zmluve rozdelil na štyri časti. A to rovnocenne medzi všetkých ešte žijúcich súrodencov. Od toho dňa vzniklo pre zvyšok rodiny psychické peklo. Brat Vladislav má každého rodinného príslušníka častovať nadávkami a vyhrážkami, či už osobne alebo vo forme SMS správ. "Že si ma počká pred domom a ma odstráni, a že keď má o život dojít, tak ma zabije. No a teraz na troch kráľov som si našiel nábojnicu v schránke," hovorí pán Záhrandík. "Vec objasňujú ružinovskí policajti ako podozrenie zo spáchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu. Nájdená nábojnica bola zaslaná na expertízne skúmanie," informuje hovorkyňa KR PZ Bratislava Lucia Mihalíková. 

Priestor na vyjadrenie dostal aj samotný brat, pán Vladislav, na SMS správu nám však neodpovedal a mobil až do uzávierky nezdvihol. Pán Záhradník je z celej situácie okolo podvodu a vyhrážok zo strany jeho brata zúfalý, o pomoc požiadal aj ministerstvo spravodlivosti. "Danú situáciu je potrebné konzultovať s advokátom, ktorý je zo zákona povinný odplatne poskytovať právnu pomoc a poradenstvo," stanovisko ministerstva spravodlivosti. 


"Vzhľadom na okolnosti prípadu by som skôr povedal, že ide o trestný čin nebezpečného vyhrážania, pretože takéto konanie určite môže vzbudiť dôvodnú obavu o život alebo zdravie človeka. Jednoznačne by som povedal, že je to trestný čin a nie priestupok," vysvetľuje advokát Milan Ficek. Keďže pán Kamil je navyše ako senior chránená osoba, trestná sadzba v prípade dokázania viny by sa vyšplhala až na 3 roky. Polícia by však musela najprv skutok prekvalifikovať z priestupku na trestný čin.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy