Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Počet výjazdov záchranárov býva počas sviatkov zvýšený: Na toto si dávajte najväčší pozor
Zdielať na

Počet výjazdov záchranárov býva počas sviatkov zvýšený: Na toto si dávajte najväčší pozor

BRATISLAVA / Pre zdravotníckych záchranárov sú aj vianočné sviatky ďalším pracovným dňom. Počet výjazdov býva v tomto období zvýšený. A nie sú za tým iba uviaznuté rybie kosti, ako si ľudia často myslia.

"Predstava, že záchranári práve na Štedrý deň často vyrážajú k pacientom, ktorí majú zapichnutú rybiu kosť v krku, je naozaj mýtus. Takýchto telefonátov máme na tiesňovej linke 155 skutočne minimum a v drvivej väčšine to riešime telefonickou konzultáciou," vyjadrila sa hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.

Záchranári pri ľahšej forme zabodnutej kostičky v krku odporúčajú zjesť kúsok suchého chleba alebo uvarený zemiak. Kosť následne obalia a v tráviacom systéme ju rozpustia žalúdočné kyseliny. "Ak je to ale väčší problém, napr. že kosť nám spôsobuje bodavú bolesť, príp. máme problém dýchať, vtedy je dôležité neprepadnúť panike, dýchať nosom a okamžite vyhľadať lekársku pomoc," podotkla  Krčová.


Najčastejšie príčiny výjazdov záchranárov počas Vianoc sú akútne bolesti brucha, ktoré sú spôsobené prejedaním sa či drobné úrazy, ktorých príčinou okrem iného je aj nadmerná konzumácia alkoholu. "K tým príznakom patrí pocit plného brucha, často nevoľnosť, napínanie na zvracanie. Aj počas vianočných sviatkov platí, že piť a jesť by sme mali s mierou, ale ak už to naozaj preženieme, vtedy je dobré nasadiť si diétu, dať si čierny čaj, sucháre. Ak je to ale už akútne, treba volať na linku 155 a vtedy operátor zhodnotí, ako ďalej postupovať," ozrejmila  Krčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy