Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Počas pandemických Vianoc budú psychológovia k dispozícii
Zdielať na

Počas pandemických Vianoc budú psychológovia k dispozícii

BRATISLAVA / Svetová zdravotnícka organizácia upozorňuje, že v dôsledku pandémie COVID-19 stúpne počet samovrážd. Na linkách dôvery psychológovia pomohli za prvých 6 mesiacov tohto roka takmer 20 000-krát. Aktuálny lockdown síce zatvorí niektoré obchodné prevádzky, ale psychológovia z občianskeho združenia IP tu budú k dispozícii nonstop aj počas vianočného obdobia.

Úzkosť, stres, choroby, sociálny dištanc, strata zamestnania, ale aj blízkeho človeka. To všetko môže viesť k zhoršenému psychickému stavu, a to najmä vtedy, ak čelíme pandémii koronavírusu, ktorej koniec je v nedohľadne.

"Aktuálne zaznamenávame veľmi prudký nárast kontaktov, napr. za mesiac november sme mali najviac kontaktov v histórii našej linky. Obrátilo sa na nás 4 000 ľudí," informoval Marek Madro, zakladateľ Internetovej Poradne. Najčastejšie hľadali pomoc osoby s pocitmi osamelosti, tí, ktorí boli frustrovaní, zomrel im niekto blízky, zažívali domáce násilie alebo mali vyhrotené rodinné vzťahy, žiaľ, mnohí z nich mali v hlave myšlienku odísť z tohto sveta dobrovoľne. "V novembri sme mali až 226 kontaktov, kedy nás ľudia kontaktovali s úmyslom zabiť sa, tu a teraz. Aktuálne je to asi 8 ľudí denne, čo je najvyšší počet, aký sme od roku 2012 od nášho vzniku mali," konštatuje Dominika Rajznerová vedúca chatovej linky IP. Internetová poradňa pre mladých nepoľaví ani počas Vianoc. "Budeme fungovať nonstop prostredníctvom chatu, e-mailu, bezplatného tel. čísla 0800 500 333, sme dostupní celé sviatky s navýšenými kapacitami," odkazuje Marek Madro. "Tá ich potreba niekoho mať je to najdôležitejšie, čo im môžeme a vieme naplniť. Momentálne je k dispozícii ľuďom, ktorí potrebujú podať pomocnú ruku viac ako 100 odborných pracovníkov, medzi ktorých patria psychológovia, špeciálni pedagógovia, ale aj lekári," oznámila stav Dominika Rajznerová. V súčasnosti je pre Bratislavský a Trnavský Kraj pripravený na výjazd aj tím krízovej intervencie, ktorého súčasťou je 12 najskúsenejších odborníkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy