Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bezbranným psom zachránili život dobrovoľníci. Majiteľ ich vraj chcel predať na masť
Zdielať na

Bezbranným psom zachránili život dobrovoľníci. Majiteľ ich vraj chcel predať na masť

ZEMPLÍN / Ak ich nevezmete do útulku, predám ich na psí bitúnok. S týmito slovami sa na karanténnu stanicu v Humennom obrátil majiteľ dvoch vlčiakov, ktorý odchádza do zahraničia a o psy sa nemá kto starať. Dobrovoľníci chlpáčov zachránili.

Toto sú Šárka a Beny. Ich majiteľ odišiel do zahraničia. "Majiteľ povedal, ak ich nevezmeme do útulku, tak ich predá na psí bitúnok," povedala Kucíková, zamestnankyňa karanténnej stanice Humenské labky. "Že pokiaľ nezoberieme psíkov od miestnych obyvateľov, už majú dojednaný odvoz na masť. Že budú porazení, zabití a bude sa z nich robiť masť," prezradila veterinárka Lenka Lisa.

Psy zobrali dobrovoľníci z jednej z osád na Zemplíne. Ak by sa tak nestalo, podľa všetkého by ich čakal veľmi krutý osud. "Tieto zvieratá sa odvážajú, zabijú ich a masť potom predávajú ako kvázi liečivú masť," povedala Lisa. "Žili v zlých a nevyhovujúcich podmienkach, tak sú ťažšie adoptovateľní, lebo nevedia vychádzať s inými psíkmi a ani ľudí si k sebe nevedia pripustiť," zhodnotila Lisa.

Vďaka socializácii a životu bez reťaze ale vidia pokrok. Psíky sú pripravené na adopciu. Keďže sú relatívne mladé, dá sa s nimi pracovať. Ideálne by boli na stráženie objektov. "Sú ľudia, ktorí uprednostňujú psíkov, ktorí majú zranenia, ktorých nikto nechce, sa viac zľutujú nad tým psíkom," vyjadrila sa Ľubica Kizáková, predsedníčka OZ Pomáhaj a chráň. "Sú to krásne psy, nenecháme ich zabiť len preto, že majiteľ sa nevie postarať," dodala Kizáková

Súvisiace články

Najčítanejšie správy