Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Handlovej tragicky zahynul 41-ročný baník. Život mu vzala obyčajná paleta
Zdielať na

V Handlovej tragicky zahynul 41-ročný baník. Život mu vzala obyčajná paleta

HANDLOVÁ / Ďalšie meno pribudne na pamätníku v bani Handlová. Zomrel tam 41-ročný baník. V osudný moment sa nachádzal pri vozíku, z ktorého sa uvoľnila prázdna paleta. Tá ho zasiahla do hlavy. Zraneniam podľahol na mieste.

K tragédii došlo v momente, keď chlapi pripravovali priestor na montáž dopravníka. "Došlo v banskej chodbe k uvoľneniu prázdnej palety, slúžiacej na dopravu dreva a iného banského materiálu, spolu s brzdným vozíkom, ktorá zasiahla 41-ročného baníka," uviedla hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Paleta ho udrela rovno do hlavy. Chlapi, ktorí boli neďaleko, ho utekali okamžite ratovať. "Banskí záchranári, ktorí sa v tom čase nachádzali v podzemí, okamžite poskytli postihnutému prvú pomoc a zabezpečovali resuscitáciu až do príchodu lekára z Hlavnej banskej záchrannej stanice," priblížila Siváková. Napriek obrovskej snahe sa im ho zachrániť nepodarilo. "Pri tejto mimoriadnej udalosti utrpel zranenie ramena aj ďalší zamestnanec - 29-ročný baník, ktorý po ošetrení bol následne prepustený do domácej starostlivosti," doplnila Siváková.

Baňa si teda opäť vybrala najvyššiu daň. Zomrel baník, ktorý pracoval v podzemí dlhé roky. "Je nám nesmierne ľúto tejto tragickej udalosti a vyhasnutého mladého života nášho zamestnanca. Stratili sme zodpovedného, pracovitého a spoľahlivého baníka, dobrovoľného banského záchranára, ktorý v bani Handlová odfáral 15 rokov," dodala Siváková. "Prípad vyšetrujú inšpektori štátnej banskej správy - Obvodného banského úradu v Banskej Bystrici," uviedol predseda Hlavného banského úradu Bohumír Zvrškovec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy