Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Odsúdili podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovcov. Do väzenia však už nepôjdu
Zdielať na

Odsúdili podnikateľov Sergeja a Alexandra Salmanovcov. Do väzenia však už nepôjdu

PEZINOK / Súdna kauza ruských podnikateľov Alexandra a Sergeja sa ťahá niekoľko rokov. Pobyt za mrežami si odpykali za podplácanie bývalej riaditeľky Daňového úradu v Šamoríne. Okrem toho si však mali zabezpečiť neoprávnené vyplatenie nadmerných odpočtov DPH vyše 443 tisíc eur. Otca so synom súd v tejto veci pred piatimi rokmi oslobodil. Na Špecializovaný trestný súd v Pezinku ju však po novom vrátil dovolací senát Najvyššieho súdu. Pondelkový verdikt prekvapil ako prokuratúru, tak aj obhajobu. Sergej a Alexander S. sú odsúdení, ale do väzenia nepôjdu.

Ani jeden z obžalovaných na súd neprišiel. Obaja muži dali súhlas svojmu obhajcovi, aby ich zastupoval v ich neprítomnosti. Po viac ako 5 hodinovom pojednávaní s prestávkami padol zo strany Špecializovaného trestného súdu zaujímavý rozsudok. Sergejovi bol uložený 7-ročný pobyt za mrežami s minimálnym stupňom stráženia. Okrem toho má zaplatiť peňažný trest vo výške 15 tisíc eur.

Alexander dostal šesť ročné väzenie takisto v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zaplatiť má finančný trest v sume 10-tisíc eur.
Senát však žalovaný skutok takpovediac „podčlenil” do prípadu, v rámci ktorého boli otec a syn už v minulosti uznaní za vinných.


"Boli odsúdení, uznaní za vinných, avšak trest im zostáva z predchádzajúceho odsúdenia, čiže pre nich by nevyplývala povinnosť výkonu trestu," uviedol prokurátor Vasiľ Špirko. "Považujem toto rozhodnutie za inkvizičné a vynútené dobou, ktorú žijeme. Nerozumiem, ako mohol prvostupňový súd rozhodnúť o vine mojich klientov, keď nevykonal žiadne dokazovanie. Lacné uspokojenie sa so znením dovolacieho rozsudku považujem za nesprávne," skonštatoval obhajca Viktor Križiak.


"Nemám ten pocit, že by bol inkvizičný, skôr naopak. Zo strany obžalovaného alebo prokuratúry sa postupne uplatňovali všetky procesné možnosti a všetky opravné prostriedky. Je to prejavom toho, že bolo vyhovené jednej strane i druhej strane," zhodnotil Špirko. Rozsudok súdu zatiaľ nie je právoplatný. "Úroveň tohto rozhodnutia si dovolím skritizovať v podanom odvolaní," povedal Križiak. "Musím preskúmať, oboznámiť sa s právnou argumentáciou súdu a podľa toho prokuratúra zaujme postoj," dodal Špirko. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy