Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Čo bude s finančníkom Jaroslavom Haščákom? Čaká sa na krok prokurátora
Zdielať na

Čo bude s finančníkom Jaroslavom Haščákom? Čaká sa na krok prokurátora

BRATISLAVA / V policajných rukách ostáva naďalej vplyvný finančník Jaroslav Haščák. Spolumajiteľa finančnej skupiny Penta zadržali včera a v prítomnosti množstva kukláčov zasahovali aj priamo v centre spoločnosti.

Desiatky mužov v nepriestrelných vestách a so samopalmi v rukách. V sprievode protiteroristického komanda po ulici kráčal finančník Jaroslav Haščák. Nemal putá na rukách, nezakrýval si tvár. Finančná skupina hovorí o demonštrácii sily a psychologickom nátlaku. "Boli použité prostriedky policajného zásahu voči radovým, bežným zamestnancom, ktorí nie sú z ničoho obvinení," uviedol hovorca skupiny Martin Danko.Polícia má 48 hodín na to aby rozhodla aký úkon s Haščákom spraví. Jednou z možností je aj väzobné stíhanie, ktoré musí podať prokurátor.

K utorkovej akcii sa vyjadrila na facebooku už aj polícia. "Po dohode vyšetrovateľa Národnej kriminálnej agentúry s dozorujúcim prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry môžeme k včerajšej akcii Národnej kriminálnej agentúry uviesť, že sme zadržali dve osoby a trom osobám bolo vznesené obvinenie pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa vo viacčinnom súbehu s obzvlášť závažným zločinom prijímania úplatku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti formou spolupáchateľstva. Momentálne vo veci prebiehajú ďalšie procesné úkony, preto v tomto štádiu konania nebudeme poskytovať žiadne bližšie informácie," uviedla polícia. 

Svoje oficiálne stanovisko poskytla aj advokátska kancelária, ktorá v tejto veci Jaroslava Haščáka zasupuje. Podľa advokátov ide o 5 rokov sa ťahajúce trestné stíhanie pre skutky spred 15tich rokov, pričom ich klient doteraz plne spolupracoval.
"Obvinenie aj preto pokladáme za účelové a neopodstatnené a postup polície pri viacerých procesných úkonoch v priebehu včerajšieho dňa za ukážkový príklad flagrantného porušenia, či obchádzania Trestného poriadku. Je to smiešne, že teda to obvinenie sa vznáša na základe skutočností, ktoré teda boli známe, to obvinenie mohli vzniesť pred pol rokom, pred trištvrte rokom, rozhodli sa teraz, takže niečo za tým je," myslí si advokát Martin Škubla.

Reakcie politikov 

"Mne tam chýbali vrtuľníky ešte. Čiže vy by ste ešte pritvrdili? Určite hej," reagoval poslanec za Sme Rodina Peter Pčolinský.

"Pán Haščák je symbolom Gorily, je symbolom nekalých praktík a pokiaľ naozaj sa toto dokáže, tak ten zásah bol nielenže primeraný ale možno aj takou nádejou pre Slovensko," uviedla Jana Bittó Cigániková zo SaSky.

"Pán Haščák je podľa mňa človek, ktorý má veľa vecí, o ktorých by sa mala dozvedieť verejnosť a som rád, že sa to deje," povedal bývalý komik a poslanec za OĽaNO Jozef Pročko.


Opozícia si opodstatnenosťou zásahu nie je až tak istá. Opäť padali slová ako prezumpcia neviny, či politická objednávka. "To čo hľadali v tej budove. Akože počítače? To si myslia, že finančná skupina Penta má počítače spred 15tich rokov?," povedal trojnásobný expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico.

"Neštandardne veľké množstvo ozbrojených zložiek. Neviem, či je to správne a účelné," uviedol novozvolený predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini.


Zadržanie finančníka dnes bolo témou aj na úrade vlády. Podľa ministra vnútra si taktiku, sily a prostriedky na zásah autonómne určujú ľudia na to kompetentní.  "Toto je naozaj výsostné právo vyšetrovateľa a prokurátorov," skonštatoval minister vnútra Roman Mikulec.

"Orgány činne v trestnom konaní určite majú dôkazy, keď mohli urobiť takúto raziu v sídle Penty," myslí si šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí.


"Stačí výmena politickej garnitúry a zrazu sa na Slovensku veci, ktoré boli nepredstaviteľné, zrazu sa dejú," konštatuje minister financií Eduard Heger.

"Dobehla ho Gorila. To je moja reakcia," uzavrel Richard Sulík.

Spolumajiteľ investičnej skupiny Penta, sa vzdal aj všetkých výkonných pozícií v skupine. Naďalej ale zostáva jej spoluvlastníkom. Riadiace pozície po ňom preberá Iain Child. V tlačovej správe o tom informovala Lenka Vargová z Penty s tým, že Jaroslav Haščák odmieta obvinenia, ktoré boli voči nemu vznesené zo strany príslušného vyšetrovateľa. V spolupráci so svojimi právnymi zástupcami preto použije všetky dostupné právne prostriedky na svoju ochranu.

Trestné stíhanie má podľa informácií TV JOJ súvisieť so starším prípadom údajnej korupcie, legalizácie prijmu z trestnej činnosti aj so stíhaním bývalého príslušníka SIS Ľubomíra Arpáša. Ten mal v minulosti priamo k finančníkovi údajne vyniesť prepis Gorily. Počas toho mali prebehnúť rôzne obchodné aktivity, ktoré teraz polícia považuje za krytie odmeny za takúto činnosť bývalého príslušníka SIS priamo k finančníkovi Haščákovi.​

Prípadný návrh na jeho vzatie do väzby musí prokurátor stíhnúť do zajtrajšieho popoludnia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy