Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do ich obce dovážajú odpad zo zahraničia. Starostka sa obrátila na políciu
Zdielať na

Do ich obce dovážajú odpad zo zahraničia. Starostka sa obrátila na políciu

NOVÉ ZÁMKY / Tony komunálneho odpadu zo zahraničia priviezli kamióny do katastra obce Palárikovo. Náhodou to zistil miestny obyvateľ, ktorý hory odpadu aj nafotil. Starostka okamžite podala podnet na políciu aj úrady.

 Poľské kamióny plné komunálne odpadu smerujú už 2 týždne do areálu bývalého družstva pri Palárikove. "Išiel som z práce z nočnej šichty a z poľského kamióna vodič sa ma pýtal na adresu. Hovoril, že odpad vezie. Potom mi to nedalo, nastúpil som s ním do kamióna, že ja ťa tam odvediem, " opisuje svedok dovozu komunálneho odpadu zo zahraničia. Keď prišli k hale na pozemku so zákazom vstupu čakali na vykládku ďalšie dva kamióny s odpadom, ktoré obyvateľ Palárikova aj odfotil. Rovnako ako doklad o prevoze smetí z Poľska na Slovensko.

"Vozí sa to od Varšavy, 07 časti som videl. Boli tam topánky, plienky, všetko, fľašky, proste bordel, smrad a hotovo," konštatoval svedok, ktorý videl dovážaný odpad. Starostka Palárikova podala podnet na okresný úrad životného prostredia i na políciu. "V tomto areáli nikto nežiadal o vydanie záväzného stanoviska, alebo povolenie na skládkovanie, že sa sem vozí komunálny odpad z cudzích štátov, očakávame, aby polícia túto vec riešila," informovala Ľubica Karasová, starostka obce Palárikovo. Oznámenie podala 12. novembra – odvtedy do haly pribudli ďalšie tony odpadu z cudzích krajín. "Podľa mňa, zatiaľ tam bolo asi takých 15 kamiónov, tam bol traktor, čo to vykladal s radlicou do toho hangáru," povedal svedok. Hovorkyňa krajského riaditeľstva policajného zboru informovala, že polícia celú vec prešetruje. Nájomná zmluva areálu prenajímateľa končí na budúci rok. O tom, že sa vozí do haly odpad vie, a nemá s tým žiadne problém. Prenajímateľ Bohumil Zvolenský tvrdí, že on len halu prenajíma a s jej obsahom sa treba obrátiť na Mariána. Telefonický ani mailový kontakt sme na neho nenašli, aj keď je konateľom viacerých spoločností s rovnakým rovnakým sídlom – v rodinnom dome v malej obci v rožňavskom okrese, ktorý mužovi s rovnakým priezviskom. "Ja som videl povolenia, ktoré majú tí chlapi na skladovanie na našej farme. Ja som to ďalej neriešil," vyjadril sa Bohumil Zvolenský. "Nevieme aké má zámery, mal by byť predložený podnikateľský zámer ... podľa fotografií je to čistý komunálny odpad, pokiaľ sa hala naplní, ja sa pýtam, kam to chcú voziť ďalej, kde to chcú skládkovať a prečo to vozia sem," pýta sa starostka, ktorá na tieto otázky zatiaľ odpovede nemá. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy