Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nevšedná záchranná akcia. Uprostred rokliny v Slovenskom raji našli psa na pokraji síl
Zdielať na

Nevšedná záchranná akcia. Uprostred rokliny v Slovenskom raji našli psa na pokraji síl

SLOVENSKÝ RAJ / Zablúdený pes. Turista sa partii Spišiakov postaral o nevšedný zážitok. Uprostred rokliny Veľký sokol v Slovenskom raji našli zúboženého Slovenského čuvača na pokraji síl. Zvieraťu tak počas víkendu zachránila život obyčajná ľudskosť a odhodlanie. Partia zažila najťažšiu záchrannú akciu života.

Goro bol na prechádzke so svojím majiteľom na kopci Kopanec. Kým si muž obliekol bundu a nalial čaj, pes zmizol. Nereagoval ani na zavolanie čí pískanie. Partia turistov ho objavila o niekoľko kilometrov ďalej. "Obrovský huňatý biely pes na nás vyslovene zavýjal z opačného brehu na horizonte z lesa. Akonáhle došlo ku kontaktu, tak pes sa úplne odovzdal. Bol absolútne apatický a odpadol od vyčerpania," priblížil jeden zo záchrancov Martin Zahuranec. 

Záchrancom bolo jasné, že musia konať rýchlo, pretože chlpáčovi zrejme bežali posledné hodiny života. Ako sa neskôr dozvedeli, už mal jednú studenú noc v rokline za sebou. Pomoc z miesta nemohli zavolať. Časť partie preto odišla hľadať mobilný signál.

Podľa záchrancov sa pes do rokliny s najväčšou pravdepodobnosťou skotúľal. Boli tam prudké svahy. Keď ho našli, bol maximálne vyčerpaný a zranený. "Medzi Kopancom a Veľkým Sokolom je jeden veľký hrebeň a roklina Malý Sokol. Určite ho po ceste čakal ťažký terén. Strmé úbočia, potok, skalné úseky, čiže musel sa natrápiť v tom teréne dosť," uviedol Ivan Krajčír, náčelník HZS Slovenský raj. 

"Ja som ho skúsil niesť približne 100-metrov dole roklinou. Ale ten pes váži približne 40 kg, prišli sme na to, že je to absolútne nemožné," poznamenal Martin. 

Skupina našla mobilný signál, pomocou Martinovej sestry a sociálnych sietí uverejnili výzvu s prosbou o pomoc. Nakoniec sa stretlo dokopy 12 záchrancov aj s horolezeckou výbavou. Iba vďaka tomu Gora po troch hodinách nosenia z rokliny dostali živého. 

Podľa majiteľov sa Goro, ktorého možno do rokliny zahnali aj vlci, už teší dobrému zdraviu. Veterinár neodhalil žiadne vážne zranenie. Čoskoro tak z chalupy na Hrabušickej píle opäť vyrazí na prechádzku do raja.

Zo psíka mal byť živý terč. Humenskí kriminalisti riešia smutný prípad týrania: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy