Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Spoločník Mariana Kočnera sa v kauze zmenky cíti byť nevinný. Štefan Agh odmietol vypovedať
Zdielať na
Krimi

Spoločník Mariana Kočnera sa v kauze zmenky cíti byť nevinný. Štefan Agh odmietol vypovedať

PEZINOK / Na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku pokračovalo pojednávanie v kauze Zmenky. Obžalovaný Štefan Agh uviedol, že sa cíti byť nevinný a využil svoje právo nevypovedať. Súd tak pojednávanie odročil. Podľa obžaloby Agh po dohode s Mariánom Kočnerom a Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem, druhá až 26 miliónov eur. Podľa prokuratúry sa dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Obžalovaný Štefan Agh odmietol podozrenie z falšovania zmeniek v hodnote niekoľkých miliónov eur. Uviedol to dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. "Vo veci, ktorá mi je kladená za vinu, sa cítim nevinný," uviedol s tým, že v prípade využije svoje zákonné právo nevypovedať.

Podľa obžaloby Štefan Agh v bližšie neurčenom období od roku 2013 do roku 2016 po dohode s podnikateľom Marianom Kočnerom a bývalým riaditeľom TV Markíza Pavlom Ruskom vytvoril dve zmenky, ktoré boli datované do júna 2000. Jedna zo zmeniek bola v hodnote osem miliónov eur, druhá 26 miliónov eur. Vyplatenia zmeniek sa na súde následne domáhala spoločnosť Správa a inkaso zmeniek Mariana Kočnera. Vyplatiť ich mal Pavol Rusko a ako žalovaný v prvom rade a spoločnosť Markíza Slovakia ako žalovaný v druhom rade. Svojím konaním sa podľa prokuratúry Štefan Agh dopustil obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov.

Obhajca obžalovaného Marek Para na začiatku pojednávania namietal nezákonné zloženie a zaujatosť senátu, keďže daný senát prejednával aj obžalobu proti Marianovi Kočnerovi a Pavlovi Ruskovi. Tí boli vo februári tohto roku odsúdení za falšovanie zmeniek na 19-ročné tresty. Podľa predsedu senátu bol však spis senátu pridelený automatickým náhodným systémom a zákonne je vec v poriadku.

Keďže obžalovaný sa rozhodol nevypovedať, prokurátor čítal jeho výpoveď z prípravného konania pred policajným vyšetrovateľom. Štefan Agh v nej potvrdil vyjadrenia Mariana Kočnera a Pavla Ruska, že miliónové zmenky boli vyhotovené ako súčasť riešenia sporov o Markízu v rámci takzvanej kauzy Gamatex v rokoch 1998 až 2000. O súdnych sporoch o vyplatenie zmeniek podľa vlastných slov vedel len z médií. Pojednávanie v tomto prípade bude pokračovať 12. januára.

Takto sme informovali o súdnom proceste v našej online reportáži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy