Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pokračovanie úspešného projektu občianskych hliadok je ohrozené. Ministerstvo vnútra zatiaľ nemá peniaze
Zdielať na

Pokračovanie úspešného projektu občianskych hliadok je ohrozené. Ministerstvo vnútra zatiaľ nemá peniaze

HUNCOVCE / Pokračovanie jedného z najúspešnejších projektov je ohrozené. Ministerstvo vnútra zatiaľ nemá peniaze na financovanie Miestnych občianskych poriadkových služieb. Projekt pritom končí na budúci rok a obce ako Huncovce, by dokonca potrebovali počet členov hliadky navýšiť už v tomto období.

Dvaja chlapi z občianskej hliadky v Huncovciach žijú v obci, štyria priamo v osade. O osemhodinovej pracovnej dobe však ťažko hovoriť. K dispozícii sú nepretržite. Riešia doslova všetko, každý spor či problém. Pomáhajú záchranárom, poštárkam, či policajtom. "Štyria ľudia v osade, čo sme, tak si niekedy nevieme dať rady s nimi," hovorí vedúci MOPS v Huncovciach Ladislav Polhoš. 

Do toho prišiel aj koronavírus, chlapi už nevládzu. "Zďaleka nepostačuje, aby tieto úlohy plnili šiesti ľudia, bolo by veľmi efektívne tento počet navýšiť," tvrdí starosta obce Peter Majerčák. 

Z ministerstva vnútra však prišla nejasná odpoveď. Teoreticky by sa počet navýšiť dal, prakticky ale nie. "V praxi to však znamená, že alokáciu projektu vyčerpajú skôr, keďže výška nenávratného finančného príspevku sa navýšiť nedá. Musí byť naplnená aj podmienka minimálnej dĺžky realizácie projektu, minimálne 12 mesiacov," vysvetľuje hovorkyňa ministerstva Petra Friese. 

Horšie však je, že nie je jasné, či projekt občianskych hliadok bude pokračovať. Na budúci rok totiž končí. "Už nie sú voľné prostriedky na pokrytie ďalšieho financovania miestnych občianskych poriadkových služieb," dodáva Friese s tým, že na jeho pokračovanie hľadajú financie. Projekt MOPS je pritom jeden z najúspešnejších. Vďaka tomu sa situácia v obciach ako tak upokojila a aj v osadách to vyzerá inak. 

"Ja pevne verím, že k tomu nespejeme, že kompetentní si uvedomujú, že tento program je jeden z mála projektov, ktorý sa v praxi osvedčil," myslí si aj europoslanec Peter Polák.

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy