Oblačno
18°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Požičal peniaze a teraz ich má problém získať späť. Právnik poukázal na začiatočnícke chyby
Zdielať na

Požičal peniaze a teraz ich má problém získať späť. Právnik poukázal na začiatočnícke chyby

SLOVENSKO / Ide o záležitosť spred 4-rokov, kedy muža kontaktovala známa, že potrebuje peniaze na kúpu bytu. Keďže sa dobre poznali z predchádzajúcich spoločných rokov štúdia, požičal jej pomerne veľkú sumu. Doteraz sa mu z daného obnosu vrátilo necelých dvadsať percent.

Prípady požičiavania si peňazí medzi kamarátmi nie sú zriedkavé. Nasledujúci príklad mladého muža je ďalším príkladom toho, že ak ľudia pri pôžičkách urobia chyby, vymôcť vlastné peniaze je problém."Bol to september až november v roku 2016. Bolo to nejakých 27-tisíc, z ktorých vrátila 5300 Eur," hovorí poškodený. Zmluvu o pôžičke dlžníčka a veriteľ síce podpísali, no právnik upozorňuje na chybu, ktorú veriteľ urobil hneď na začiatku.

"V prvom rade by si mal preveriť bonitu svojho partnera, či pracuje, aké má majetkové pomery, či to už nie je nejaký chronický požičiavač, ktorý má problém splácať záväzky,“ tvrdí advokát Michal Ševčík. V prípade, že sa teda chystáte požičať väčšiu sumu peňazí niekomu, kto nemá prácu a teda stály príjem, môžete predísť nesplácaniu zriadením záložného práva. "Ak taký človek vlastní nehnuteľnosť, alebo inú vec hodnotnejšej ceny, je možné zriadiť záložné právo pre zaplatenie tejto pohľadávky a zabezpečiť tak možnosť uspokojenia a tým pádom veriteľ nezostane bez svojho plnenia,“ vysvetľuje Ševčík.

Keďže pôžičku dlžníčka nevracia, začal danú vec riešiť súdnou cestou. Jeho exekútor zistil, že dlžníčka má niekoľko exekúcií. "Platí pravidlo prednosti, to znamená, čím vyššie postavený exekútor na liste vlastníctva, resp. skôr začatá exekúcia, ide prvá. Až po jej uspokojení, nastáva uspokojenie ďalších v poradí," informuje Ševčík. "Ja som jej ich požičal, nie daroval a to je rozdiel, keď sa zaviazala, že ich vráti tak nech ich vráti," tvrdí poškodený. 

Splátkový kalendár, ktorý navrhla samotná dlžníčka nedodržuje. Kedy dostane mladý muž svoje peniaze späť je teda otázne, no po desiatich rokoch od vykonateľnosti právoplatného rozhodnutia sa stáva vec premlčanou. Preto je potrebné v tejto lehote začať exekučné konanie a dúfať, že dôjde k vymoženiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy