Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hromadný úhyn zvierat na popradskom sídlisku. Niekto ich otrávil anestetikom
Zdielať na

Hromadný úhyn zvierat na popradskom sídlisku. Niekto ich otrávil anestetikom

POPRAD / Mačky na sídlisku Juh v Poprade niekto otrávil látkou, ktorá sa používa pri anestéze v nemocniciach. Tento šokujúci výsledok odhalila pitva uhynutých zvierat.

​K úhynu deviatich mačiek v krátkom čase došlo pred pár dňami priamo na sídlisku Juh v Poprade. Tri z nich ako vzorku poslala veterinárna správa na pitvu. Výsledok bol šokujúci. "Bola zistená prítomnosť toxických látok, ktoré majú povahu anestetika, ktoré sa používa pri operáciách," prezradil Peter Žoldoš, riaditeľ RVPS Poprad.

Aby mali istotu, v laboratóriu vykonali aj bakteriologické a parazitologické vyšetrenie, a aj to ukázalo, že mačky mala zabiť látka, ktorá sa používa pri anestéze ľudí v nemocniciach. "Že táto látka sa používa pri narkózach, tak toto ma zarazilo úplne," povedala oznamovateľka prípadu Gabriela Jaskot. Tá je chovateľkou mačiek niekoľko rokov, situácia je podľa nej o to vážnejšia, že k otrave touto látkou došlo v blízkosti centra voľného času a dvoch základných škôl. 

Zarážajúce je aj to, že po 9-tich mačkách uhynuli aj ďalšie zvieratá. "Našli sme ježkov, holubice, boli tu aj sýkorky mŕtve," vyjadrila sa Jaskot. Ochoreli aj viaceré psy, ktoré majitelia venčili v tejto lokalite. Ženy si všimli v tráve malé kúsky mäsa, ž po výsledkoch pitvy si uvedomili, že otrava mohla byť práve v nich.

"Polícia začala trestné stíhanie vo veci prečinu týrania zvierat," uviedol hovorca KR PZ Prešov Igor Pavlik. Polícia ale zatiaľ výsledky pitvy oficiálne nemá a keď ich dostane, zdá sa, že tento prípad bude mať úplne iný rozmer. "Ako je možné, že unikla takáto látka. Niekde v nemocnici pri nejakých zásobách musí chýbať. Došlo ku krádeži zdravotníckeho materiálu," vyjadrila sa expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

K tejto látke sa totiž nemôže odstať bežný človek. Je výhradne určená na zdravotnícke účely v nemocniciach, podáva sa len pod odborným dohľadom. Problémom je aj to, že sa dostala na verejné priestranstvo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy