Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tragédia na Zamagurí: Dobrovoľníci našli v rieke telo muža (†26)
Zdielať na

Tragédia na Zamagurí: Dobrovoľníci našli v rieke telo muža (†26)

ZAMAGURIE / Za Magurou to s povodňami nebolo až také dramatické ako na iných miestach, ale tu si voda zobrala ľudský život.

26-ročný muž z Jezerska sa, žiaľ, už živý z rieky nevynoril. Jeho telo našli až v stredu okolo poludnia dobrovoľní záchranári z pieninskej horskej služby. "Našiel som telo zachytené o konáre stromov," priblížil dobrovoľník Marko Popovič z HS PIENAP. 

Podľa informácií TV JOJ sa muž pravdepodobne pošmykol na moste, keď sa vracal ešte v utorok v noci z práce. Mama ho ešte varovala, aby nešiel cez šmyklavú lávku ponad potok, ale aby rozbúrenú rieku obišiel. On ale neposlúchol. "Spadol a voda ho stiahla," dodal Popovič. 

Dvojdňový nepretržitý lejak spôsobil na Spiši katastrofu

V utorok podvečer sa začali vylievať toky v Gelnici, Krompachoch a v Markušovciach. Nasadených bolo množstvo hasičov. Dobrovoľníci aj profesionáli odčerpávali vodu z pivníc domov, budovali protipovodňové zábrany. V krompašskej osade sa na pár hodín sami obyvatelia evakuovali. Zaplavená cesta v Markušovciach zase odrezala od sveta dve dediny.

Situácia sa začala dramatizovať v podvečerných hodinách. Prvá obec, ktorá vyhlásila tretí povodňový stupeň, bola Markušovce. Sútok Levočského potoka a Hornádu vytvoril v dedine pohromu. "Máme nasadenú DHZtku našu, privolali sme si na pomoc Danišovce, Rudňany. Osádzame tie protipovodňové bariéry. Ale horšie je to na druhej strane. Tam to už majú v záhradách," uviedol starosta Markušoviec Marek Virág. 

Rovnako ako pred desiatimi rokmi aj teraz v Gelnici ohrozila voda hlavný ťah na Košice. V nočných hodinách bola hladina tesne pod úrovňou mosta, ktorý vedie do mesta. Cestu zaplavili toky z okolotých lesov. Voda spomalila dopravu aj pri Jaklovciach. V časti Pod skaličkami zaplavila jeden jazdný pruh.

Vytopilo osadu v Krompachoch 

Desiatky hasičov bojovalo proti vode v Krompašskej osade na Hornádskej ulici. Hasiči zastavili rozbúrený Hornád protipovodňovými bariérami a vrecami s pieskom. Väčšina tamojších obyvateľov pred vodou ušla z domov do mesta.  "Doteraz sme evakuovali 20 detí, 12 žien a 11 mužov. Domy sú vytopené aj z vnútra, momentálne chlapi ešte prehľadávajú aj tieto kvázy paneláky," vysvetľuje veliteľ zásahu Mikuláš Papp. 

Pre pre obyvateľov sú pripravené náhradné ubytovacie priestory v školských zariadeniach. Domov sa dostanú až keď voda opadne. Hasiči zastavili rozbúrený Hornád protipovodňovými bariérami a vrecami s pieskom. Podarilo sa im to na poslednú chvíľu, kedy Hornád naplnil svoje koryto.

Evakuovať sa museli aj obyvatelia Medzeva

Problémy hlási aj mesto Medzev neďaleko Košíc, v ktorom je najviac postihnutá miestna osada. Obyvatelia sa dočasne presťahovali ku svojim známym. Do príbytkov sa im valila voda rýchlym tempom. Hustý dážď a s tým spojené aj zvýšené hladiny vodných tokov narobili problémy aj v okolí Košíc. Voda vyhnala ľudí zo svojich obydlí.

Primátor mesta vyhlásil dnes ráno tretí stupeň povodňovej aktivity. Najhoršia situácia je v miestnej osade, do ktorej sa vylieva rieka Bodva. Na mieste zasahuje desiatky hasičov, ktorí pomáhajú pri odčerpávaní vody ale aj pri pieskovaní.

Pozrite si situáciu v obci Medzev: 

Dážď zasiahol aj Liptov 

Silný dážď úplne vystrašil obyvateľov Lipotvských Sliačov. Ešte v lete totiž zažili obrovské záplavy z potoka Sliačanka. Túto noc zasahovali dobrovoľní hasiči, vodohospodári a aj miestni ľudia. Chceli zabrániť zopakovaniu scenára z leta. Vodohopodári bagrom zväčšovali koryto potoka. Hasiči boli celú noc na nohách. Našťastie situácia sa po niekolkých hodinách stabilizovala.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy