Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
FOTO: V osade na východe Slovenska vyčíňali vandali. Zdevastovali ihrisko za 40-tisíc eur
Zdielať na

FOTO: V osade na východe Slovenska vyčíňali vandali. Zdevastovali ihrisko za 40-tisíc eur

KROMPACHY / 40-tisícové ihrisko podľahlo vandalom. Mesto Krompachy odhadlo škody na 10-tisíc eur. Ihrisko, ktoré postavili v osade, je nefunkčné.

Detské ihrisko pribudlo v osade pred rokom. Malo slúžiť na zníženie kriminality. Paradoxom prípadu je, že práve tá ho zničila. Vedenie mesta zareagovalo na možnosť čerpať na detské ihrisko dotáciu od ministerstva vnútra. Účel bol jasný, vytvoriť projekt na prevenciu kriminality. "To malo slúžiť najmä na to, aby ten voľne trávený čas bol trávený na tom ihrisku, hlavne pre deti. Nakoľko oni sa nemali kde hrať, nebolo tam nič takéto vybudované," povedal viceprimátor Krompách Dárius Dubiňák.

Voľba padla na osadu na Hornádskej ulici. Tá je známa problémom s toulénom. Tomu tu holdujú aj mladí ľudia. Mesto im tak chcelo pomôcť zabaviť sa inak ako fetovaním. "Ihrisko, áno dá sa povedať, že po necelom roku fungovania je v žalostnom stave. To pletivo je zničené, hombálky sú takisto poničené. A účel tejto investície sa stratil," skonštatoval Dubiňák.

V osade majú aj príslušníkov Miestnej občianskej poriadkovej služby. Ani tím sa nepodarilo zabrániť devastácií detského ihriska. "Tu býva 2000 ľudí. Vieme pochopiť, že to má byť postrážené. Ale keď ste napríklad v meste, pri škole a ste tu sám, tak sám to nezvládnete, chápete," vyjadril sa člen MOPS Krompachy Matúš Macko.

Vedenie mesta už podalo aj trestné oznámenie. Vyšetrovanie bolo po vykonaní všetkých procesných úkonov prerušené. Páchateľ je zatiaľ neznámy. "Prerušením trestného stíhania práca polície nekončí, naďalej vykonávame úkony smerujúce k zisteniu páchateľa a v prípade zistenia nových skutočností vo vyšetrovaní budeme pokračovať," uviedla hovorkyňa KR PZ Košice Jana Mésarová.

"Či ide o verejné alebo súkromné peniaze, stále to bolí. A bolí to z toho dôvodu, že boli vynaložené, momentálne keď sa na to človek pozrie, úplne zbytočne," skonštatoval Dubiňák. Policajti sa v súčasnosti snažia nájsť páchateľa aj pomocou kamerového záznamu. Preskúmať musia desiatky, či stovky hodín.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy