Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bývalý riaditeľ Váhostavu sa postavil pred súd. Priznal sa k zvýhodňovaniu veriteľa
Zdielať na

Bývalý riaditeľ Váhostavu sa postavil pred súd. Priznal sa k zvýhodňovaniu veriteľa

BANSKÁ BYSTRICA / Dvojročný podmienečný trest Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici potvrdil bývalému generálnemu riaditeľovi Váhostavu, Jánovi Katovi. Exriaditeľ sa priznal k zvýhodňovaniu veriteľa. Ide o kauzu spred piatich rokov týkajúcu sa reštrukturalizácie Váhostavu.

Kauza okolo ozdravenia jednej z najväčších stavebných firiem prepukla v roku 2015. Exriaditeľ Ján Kato bol napokon jediným, ktorého policajti obvinili. Vyšetrovanie bolo dlhé a náročné, prokurátor hovorí o tisíckach strán znaleckých posudkov. Ján Šanta prokurátor - "Bola mimoriadne obtiažna na dokazovanie, pretože znalecký posudok vyhodnocoval možno milióny obchodných operácii," vyjadril sa prokurátor Ján Šanta. Exšéf Váhostavu obvinený zo zvýhodňovania veriteľa mal pri uhrádzaní platieb jednotlivým veriteľom zvýhodňovať niektorých na úkor druhých. "Obvinený sa skutočne neobohatil, nekonal subjektívne na úkor ostatných. Je ale pravda, že mal efektívnejšie riadiť procesy tak, aby nedochádzalo k nepomerným platbám," pokračoval Šanta. 

Na súde sa priznal, povedal, že to urobil preto, aby zachoval činnosť spoločnosti. "Keby som sa obohatil, tak by so mnou bolo nakladané inak." Uzavrel dohodu o vine a treste, súd ju dnes schválil. "Súd uznal za vinného zo zločinu zvýhodňovania veriteľa a uložil mu trest a trest odňatia slobody na dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní 5 rokov," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Rozsudok je právoplatný a nedá sa proti nemu odvolať. Navyše podľa prokurátora aktuálne spoločnosť splatila všetky splátky, ktoré dlžili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy