Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Môžu vás v Nitre zastaviť bratislavskí policajti?
Zdielať na
Krimi

Môžu vás v Nitre zastaviť bratislavskí policajti?

Na túto a ďalšiu otázku vám odpovie policajný prezident

Pán Michal z Lučenca si kúpil auto v autobazáre. Mal na ňom už nalepené čierne fólie. V bazáre však nedostal kartičku o odbornej montáži. Policajti ho za to pokutovali. Pán Michal sa teda pýta, či nestačí, keď má na nich nalepenú takúto atestáciu.

„Policajt má právo za toto dať pokutu, lebo vodič nevedel preukázať, že fólie montovala osoba, ktorá je spôsobilá na montáž fólií. V jeho prípade stačí ísť do bazáru a vypýtať si tú kartičku k fóliám, alebo ísť k tomu, kto ich montoval, aby mu vystavil náhradný doklad," vysvetľuje policajný prezident Ján Packa.

Pán Rastislav sa pýta, či môžu policajti zastavovať autá aj v inom okrese, v akom pracujú. Niekoľko krát už videl, ako vodičov v Nitrianskom kraji zastavujú policajti s bratislavským evidenčným číslom.

„Policajt je oprávnený zastavovať autá nielen z domáceho okresu, ale ktoréhokoľvek okresu, najmä pri pátraní po osobách a veciach. Napríklad v prípade, ak sa stane lúpež, o ktorej vodič nevie a myslí si, že ho polícia zastavila bezdôvodne. Pritom to nie je pravda," vysvetľuje policajný prezident.

Vráťme sa k motocyklom. Viacerí ste nám napísali, že na dopravných inšpektorátoch nevedia nič o tom, že po preukázaní 2-ročnej praxe na motorke do 25kw vám vodičský preukaz rozšíria aj na motorku do najvyššej kubatúry.

„Platí naďalej, že policajný zbor zdarma dá oprávnenie na motocykle, ktoré sú silnejšie ako 25kw, ale s tým, že nový zákon o premávke na pozemných komunikáciách vyžaduje absolvovanie praktickej a teoretickej skúšky“.

Pani Mária píše, že viacero áut má zle nastavené stretávacie autá. Najmä pri jazde v noci tak zbytočne oslepujú oprotiidúcich vodičov. Zaujíma ju, či si vôbec policajti na takéto osvetlenie niekedy posvietia.

„Pokiaľ je osvetlenie vozidla viditeľne závadné, tak policajt samozrejme zadržiava osvedčenie a posiela vozidla na STK. Pokiaľ ale vozidlo nie je viditeľne závadové, tak vozidlá podliehajú STK každé dva roky a policajt kontroluje len to, či je osvedčenie platné alebo nie,“ hovorí Packa.

Na záver tu máme ešte otázku od policajtov z Bratislavy. Vraj od prvého júla sa ruší takzvané skrátené vyšetrovanie. Chceli by preto vedieť, či je to pravda.

„V súčasnosti platia dva modely skráteného vyšetrovania, a to mimobratislavský a bratislavský. Ak sa nízka výslednosť bratislavského vyšetrovania nezmení, pristúpi Bratislava k modelu, ktorý je podstatne efektívnejší a je zavedený v iných krajoch.“

Vaše ďalšie otázky nám môžete posielať na akotonespackat@joj.sk. 

Zdielať na

Najčítanejšie správy