Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Humenskí policajti riešia mimoriadny prípad: V izbe ubytovacieho zariadenia znásilnili ženu
Zdielať na

Humenskí policajti riešia mimoriadny prípad: V izbe ubytovacieho zariadenia znásilnili ženu

MEDZILABORCE / Znásilnenie priamo v izbe ubytovacieho centra. Takýto prípad vyšetrujú humenskí policajti. Ide o mimoriadne citlivý prípad, polícia zatiaľ konkrétne informácie zverejniť nemôže. Podľa svedkov mohol dôležitú úlohu zohrať alkohol.

K znásilneniu malo dôjsť v jednom z ubytovacích zariadení v medzilaboreckom okrese. Poškodená žena tam bola podľa svedkov ubytovaná. "Humenský vyšetrovateľ začal v danej veci trestné stíhanie pre trestný čin znásilnenia," vyjadril sa hovorca polície Igor Pavlik. Rozprávali sme sa s majiteľom ubytovacieho zariadenia. Ten pred kamerou hovoriť nechcel z obavy, že by mu tento incident poškodil dobré meno. Zariadenie je podľa jeho slov riadne zabezpečené a nie je možné, aby sa na izbu dostal niekto iný ako hostia.  "Bližšie informácie v tomto štádiu vyšetrovania nie je možné poskytnúť," dodal hovorca polície Igor Pavlik.

Dokazovanie v prípade sexuálnych trestných činov je podľa odborníčky mimoriadne náročné. "Znásilnenie často býva bez svedkov. A ak osoba, ktoré povie, že bola znásilnená nemá na sebe známky jednoznačné fyzického ublíženia, tak sa dostáva do podozrenia, že buď celú situáciu zveličila alebo si to vymyslela," vyjadrila sa sexuologička Danica Caisová. Páchatelia sa veľmi často bránia tým, že išlo o dobrovoľnosť, a že žena s celým aktom súhlasila. Odborníčka sa vo svojej praxi často stretáva aj s tým, že obete sexuálneho násilia to vôbec nenahlásia.

"Z obavy pred spoločenským odsúdením, z obavy pred podozrením, že si to vymysleli, my tomu hovoríme sekundárna viktimizácia obete- z celej tej mašinérie, ktorá sa rozbehne vo chvíli, keď žena znásilnenie oznámi," vysvetlila Caisová. Obeť násilia sa tak môže opakovane stať obeťou v dôsledku napríklad nepochopenia či bagatelizovaním celej situácie. "A ešte sa dozvie, že je nedôveryhodná, že veď mala predtým množstvo sexuálnych kontaktov, ktoré boli dobrovoľné, tak prečo práve teraz toto ohlásila," dodala sexuologička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy