Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prípad Jozefa Chovanca rezonuje: Aj belgická verejnosť žiada vysvetlenie, z nevyrastrovaného videa mrazí
Zdielať na

Prípad Jozefa Chovanca rezonuje: Aj belgická verejnosť žiada vysvetlenie, z nevyrastrovaného videa mrazí

BRATISLAVA / Nielen Slovenskom, ale aj Belgickom otriasla smrť Jozefa Chovanca. Na záberoch z jeho cely je vidieť policajtov, ktorí na ňom celých 16 minút kľačali, smiali sa a dokonca "hajlovali." Aj Belgičania sa preto dožadujú riadneho vyšetrenia prípadu. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

Video, ktoré zverejnil flámsky denník 19.augusta, vyvoláva u Slovákov aj Belgičanov množstvo otázok. Napríklad aj to ako je možné, že sa o celom prípade mlčalo 2,5 roka a dotyční policajti sú zatiaľ stále na svojich pozíciách. Iba policajtka, ktorá v cele predvádzala známy nacistický pozdrav, bola preradená na inú pozíciu. Vysvetlenie prečo "hajlovala", povedal jej právnik podľa denníka BBC novinárom ešte v roku 2018. Urobila tak vraj preto, lebo počula Jozefa Chovanca kričať nejakým slovanským jazykom. V tej chvíli vyhodnotila, že nacistický pozdrav je vtipný. Neskôr si vraj uvedomila, že sa mýlila. 

"Verejnosť požaduje aj od členov belgickej vlády a federálnej polície vysvetlenie ako je možné, že sa môže niečo takéto stať v belgickej cele, že prípad nebol tak dlho riešený a nikto zaň doteraz neniesol žiadne následky a takmer všetci policajti z videa naďalej vykonávajú svoju prácu," vyjadrila sa novinárka VRT Débora Votquenne. 

Oba štáty, rovnako ako aj slovenská vláda požadujú rýchle, razantné a striktné prešetrenie celého prípadu. Na otázky členov parlamentného výboru v stredu odpovedali ministri spravodlivosti a vnútra. Videozáznam z kamery mal byť podľa ministra spravodlivosti ihneď súčasťou vyšetrovania. Vyšetrovacie služby Výboru P, čo je belgická obdoba slovenskej inšpekcie ministerstva vnútra, už vypočuli asi šesťdesiat ľudí.

V súvislosti so zverejnením videa a šokujúceho sa správania policajtov už dočasne odstúpili dvaja belgickí vysokopostavení policajní funkcionári. Celý vyšetrovací spis si už vyžiadala aj belgická najvyššia súdna rada. "Budúci pondelok by mal zasadať špeciálny výbor, kde by mali prehovoriť aj niektorí policajní predstavitelia, ktorí by mali vysvetliť podrobnosti celého prípadu. Konkrétne čo všetko o ňom vedeli a ako postupovali v jeho vyšetrovaní až doteraz," pokračovala novinárka Votquenne.  

 Nevyrastrovaná verzia videa 

Podľa belgických novinárov je už teraz očividné, že niektorí vysoko postavení policajní činitelia vedeli čo sa stalo. Zatiaľ sú to len dohady, či to chceli ututlať alebo len jednoducho celému prípadu nevenovali náležitú pozornosť. V redakcii sme videli aj nevyrastrovanú verziu videa, ktoré zachytáva incident v policajnej cele, kde prišlo k brutálnemu zákroku voči Jozefovi Chovancovi. Tieto zábery vám z etických dôvodov ukázať nemôžeme.

Zarážajúce na ňom je i to, že okrem hajlujúcej policajtky sa neprípustne správala aj záchranárka, ktorá pózovala pred kamerou a na celej situácii sa zabávala. Ku kauze sa opäť vyjadril aj predseda Smeru Robert Fico, ktorý kritizoval slovenské štátne orgány za ignoráciu prípadu. Tému chce otvoriť aj na najbližšej schôdzi parlamentu.

"Budeme iniciatívni pokiaľ ide o škandalózny prípad úmrtia slovenského občana v Belgicku, prijatím vyhlásenia NR SR," vyhlásil Robert Fico. "Pán poslanec k tomuto tragickému prípadu dva roky nepovedal nič a to čo dnes hovorí, nie je nič iné ako vnútropolitické tirády. Tirády, ktoré nemajú za cieľ nič ako len vytĺkať lacné politické body, a preto ich nebudeme komentovať," vyjadril sa hovorca ministerstva zahraničných vecí Juraj Tomaga. 

Najčítanejšie správy