Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Desiatky ľudí obrala o úspory. Obžalovanej z kauzy nebankovky Faro najvyšší súd znížil trest
Zdielať na

Desiatky ľudí obrala o úspory. Obžalovanej z kauzy nebankovky Faro najvyšší súd znížil trest

BRATISLAVA / Ďalší nekonečný príbeh so skrachovanou podvodnou nebankovou sa skončil. Hlavná aktérka z kauzy košickej nebankovky Faro sa od senátu Najvyššieho súdu dozvedela svoj trest. Monika Zbojská obrala desiatky ľudí o ich úspory. Dokopy spôsobila škodu za viac ako 23 miliónov ešte slovenských korún. Napriek tomu, sa za mreže tak skoro nedostane. Je totiž ťažko chorá.

Všetko sa začalo ešte v roku 1999. Práve od tohto roku do roku 2002 Monika Zbojská pripravila o peniaze cez svoju nebankovku Faro 70 ľudí. Poškodení prišli o približne 21 miliónov korún, čo je v prepočte zhruba 700 tisíc eur. Podvedeným ľuďom sľubovala za rok až 48- percentné výnosy z ich vkladov. Ľudí presvedčila, že ich úspory investuje v Rakúsku do obchodu s nehnuteľnosťami. Peniaze od ľudí inkasovala na ruku a bez akejkoľvek zmluvy, alebo evidencie v účtovníctve.

 "Všetky vrstvy spoločnosti tam boli zapojené. Je treba povedať, to čo malo zabezpečovať zhodnotenie investícií, to nemalo reálne ekonomický základ," vyjadril sa prokurátor. Medzi poškodenými boli právnici, doktori, ale aj dôchodcovia. Drvivá väčšina investované peniaze už nikdy späť nedostala. Krajský súd v Košiciach obžalovanú po dlhoročných prieťahoch v roku 2018 odsúdil na 4 roky basy. Voči rozsudku sa odvolala a celá kauza skončila na Najvyššom súde.

Senát Najvyššieho súdu verejnosť z pojednávania vylúčil. Vraj by sa mohol obžalovanej zhoršiť jej zdravotný stav. Verejnosť si tak mohla vypočuť iba rozsudok. "My sme tento trest modifikovali s tým, že v roku 2019 jej bol diagnostikovaný onkologický nález v 3. štádiu. Tá sitácia z hľadiska jej zdravotného stavu je veľmi akútna a s poukazom na túto okolnosť, sme ten trest upravili na tri roky," uviedol sudca. 

 Obžalovaná si svoj trest na súde nevypočula. Počas porady senátu zo súdu odišla. Podľa jej obhajcu jej prišlo nevoľno. Odvolací súd tak Zbojskej skrátil trest o jeden rok. Do väzenie, ale tak skoro nepôjde. "Má nastúpiť do nemocnice a podrobiť sa operačnému zákroku, ktorý je nevyhnutný. A v súčasne jej obhajcovia by mali podať žiadosť o odklad na výkon trestu, o tom ale bude rozhodovať Krajský súd v Košiciach," dodal sudca. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy