Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Polícia na Zemplíne náhodne zastavila dvoch vodičov. Obaja sa preukázali falošnými vodičákmi
Zdielať na

Polícia na Zemplíne náhodne zastavila dvoch vodičov. Obaja sa preukázali falošnými vodičákmi

HORNÝ ZEMPLÍN / Na hornom Zemplíne sa objavili falošné vodičáky. Preukázali sa nimi dvaja vodiči, ktorých policajti zastavili iba náhodne. Podľa experta na dopravu je možné zohnať si falošné preukazy dokonca už aj na internete.

Bola to rutinná kontrola - policajti na hornom Zemplíne zastavili dvoch vodičov. Pri kontrole vodičských preukazov ale policajti spozorneli. "Počas kontroly boli hliadke PZ predložené vodičské preukazy, u ktorých nastalo podozrenie, že nie sú pravé," informoval policajný hovorca Igor Pavlík. 

Podľa odborníka na dopravu nie je čierny trh s falošnými vodičskými preukazmi u nás príliš rozšírený. Napriek tomu je možné nájsť na internete rôzne ponuky. "Ak má Slovák interes o falošný vodičák, tak je na veľmi tenkom ľade, pretože v tejto dobe ktorákoľvek policajná hliadka si vie okamžite vylustrovať, či ste držiteľom vodičského preukazu, alebo ho máte zadržaní," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Na Slovensku pôsobí vyše 600 autoškôl. Vodič bez vodičského kurzu predstavuje v premávke obrovské riziko. "Autoškôl máme na Slovensku viac než dosť, ja viem, že to nie je lacná záležitosť ale na druhej strane aj učiteľ aj žiak sú čipovaní a to si policajti vedia rýchlo dohľadať aj v spolupráci s ministerstvom dopravy ale to už smrdí paragrafmi," dodáva Palesh. 

Ak polícia dokáže, že vodičské preukazy neboli pravé, mužom bude hroziť dvojročné väzenie. "Polícia v Snine v dvoch prípadoch začala trestné stíhanie vo veci prečinu Falšovanie a pozmeňovanie verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky," uviedol Pavlik. 

Polícia však bude musieť vypátrať aj to, kto za týmto nelegálnym biznisom s vodičskými preukazmi stojí a koľko falzifikátov sa im doteraz podarilo vyrobiť a dostať do obehu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy