Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Pri Galante horela skládka komunálneho odpadu: Požiar likvidovali desiatky hasičov
Zdielať na

Pri Galante horela skládka komunálneho odpadu: Požiar likvidovali desiatky hasičov

ČIERNA VODA / Hustý, čierny dym a silný zápach vystrašili obyvateľov obce Čierna voda v galantskom okrese. Horela tam skládka komunálneho odpadu. Na mieste zasahovali desiatky profesionálnych a dobrovoľných hasičov.

Ako prví zbadali kúdoly dymu dobrovoľní hasiči z obce Mostová, ktorí sa práve vracali z hasičskej súťaže vo Váhovciach. "Predpokladali sme, že je to zo skládky. Došli sme s kolegami preveriť a zistili sme, že skládka na vrchu horí. Ihneď sme vyrozumeli operačné stredisko, ktoré následne poslalo profesionálov a ďalšie dobrovoľné hasičské zbory z ďalších obcí," priblížil dobrovoľný hasič a starosta obce Mostová Tibor Rózsár.

"Po príchode prieskumom zistili, že ide o požiar skládky približne o rozlohe 100x150 metrov do výšky 15 metrov," uviedla hovorkyňa HaZZ Trnava Mária Zaťková. Hustý, čierny dym bolo vidieť až z Galanty, čo je približne 10 km vzdialenosť. Podľa informácií TV JOJ skládka tento rok nehorí po prvý raz. Pri tomto požiari sa však oheň rozšíril po celom vrchu smetiska s komunálnym odpadom. "Zasahuje tu 39 hasičov s 12-timi kusmi techniky," povedal vedúci OPT Galanta Roman Kotlár.


Pri hasení využili aj bager. Vrch skládky zasypával zeminou, aby sa zamedzil prístup kyslíka a opäť sa nerozhorelo. O požiari bola informovaná aj SIŽP. Jej inšpektori na skládke Čierna voda už v minulosti počas kontrol zistili závažné porušenia. "Počas týchto kontrol sa zistilo viacero porušení zákona, jednak sa tam ukladali nebezpečné odpady, ktoré sa tam ukladať nemali a dochádzalo aj k prekročeniu maximálnej povolenej výšky ukladania odpadov," uviedol generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.


Inšpektori SIŽP vykonajú spolu s hasičmi na skládke kontrolu. Budú sa zaoberať príčinami vzniku nielen tohto požiaru, ale aj tých predošlých. "Uložíme nejaké nápravné opatrenia a uvidíme teda, či pristúpime aj k tomu, že podáme nejaké trestné oznámenie za všeobecné ohrozenie. Alebo teda ak to bude aj nevyhnutné nejakým spôsobom obmedzíme, alebo zakážeme ďalšie ukladanie odpadov, kým nedôjde k realizácii tých nápravných opatrení," dodal Jenčo. Prečo začala skládka horieť, bude vyšetrovať zisťovateľ príčin požiarov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy