Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Krvavá dohra po postrelení psa: Poľovníka brutálne dobili
Zdielať na

Krvavá dohra po postrelení psa: Poľovníka brutálne dobili

BÁČ / Poľovník postrelil minulý týždeň 18 mesačného bernského salašníckeho psa, s ktorým boli jeho majitelia na prechádzke. Stalo sa to na poli pri obci Báč. Poľovník to odôvodnil tým, že pes bol v poľovnom revíri a nemal obojok. Po tom, ako majitelia odišli so zraneným psom k veterinárovi, niekto dobil poľovníka. Dôchodcovi pažbou pušky rozbili nos.

Artos, 18 mesačný bernský salašnícky pes, ešte pokrivkáva, ale jeho stav sa postupne zlepšuje. Minulý týždeň ho na poli za dedinou zasiahla guľka z poľovníckej zbrane, keď šiel so svojimi pánmi na prechádzku k neďalekej hrádzi. Dodatočne vyšlo najavo, že zo zranení sa lieči aj samotný poľovník.


"Nášho člena brutálne napadali, vzali mu zbraň, vlastnou zbraňou ho mlátili po hlave, po rebrách a nechali ho tam, bez toho aby niekto zisťoval, aké ma zranenia, či mu treba pomôcť," opísal situáciu Jozef Majerik, predseda PZ Jastrab, Rohovce. "Útočníkovi muselo byť zrejmé, aj vzhľadom na vyšší vek poškodeného, že predmetným útokom, smerujúcim do oblasti tváre a hlavy mu môže privodiť aj ťažkú ujmu na zdraví," skonštatoval Daniel Drenka, advokát poškodeného.


Majitelia Artosa sa o útoku na poľovníka dozvedeli až dodatočne. Odsúdeniahodný čin sa stal až po ich odchode z miesta. "On tam ostal sedieť, ešte ja som mu povedal, nech tam počká na policajtov. My sme dali psa do kufra a ja som ťahal čiaru do Šamorína, len toľko som videl, že za nami išla rodinka s deťmi, to bolo všetko," povedal František, majiteľ Artosa.


Zranený dôchodca na svojom stanovišti vyčkával na srnca, keď mu vošiel do lokality pes. "Nebol výrazne označený, dokonca naháňal drobnú zver, v tomto prípade je poľovník oprávnený strieľať, je to poľovná stráž. My sme zákon rozhodne neporušili z našej strany," vyjadril sa Majerik.


Poľovnícka stráž je oprávnená usmrtiť v poľovnom revíri voľne sa pohybujúceho psa. Strieľať však nesmie na poľovníckeho psa a psa, ktorý má nasadený obojok vo výraznej farbe. "V tomto ho nosíme od prvého dňa, keď chodíme s ním, s nimi ku kanálu, toto je jeho obojok, keď to má na krku, to vidieť aj z diaľky," povedal františek. "Nemáme záujem strieľať psov, ale je to neúnosné v takejto krajine, kde vám denne plaší zver 20 psičkárov a nemajú žiadne zábrany," vyjadril sa Majerik.


"Polícia v Šamoríne naďalej preveruje okolnosti, za ktorých došlo k poraneniu psa. Prijala trestné oznámenie s podozrením na ublíženie na zdraví. Oba prípady sú v štádiu policajného preverovania," uviedla hovorkyňa KR PZ Trnava Mária Linkešová. Dobitý poľovník je navyše chránenou osobou, ako člen poľovníckej stráže pri výkone požíva ochranu verejného činiteľa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy