Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Obrovská tragédia v Česku: Pri požiari paneláku zahynulo 11 ľudí. Medzi obeťami sú aj deti
Zdielať na

Obrovská tragédia v Česku: Pri požiari paneláku zahynulo 11 ľudí. Medzi obeťami sú aj deti

Bohumín - Mimoriadna tragédia sa odohrala v piatok podvečer v českom meste Bohumín. Pri požiari bytu v panelovom dome zhorelo 6 ľudí, ďalších 5 sa pokúsilo pred plameňmi zachrániť skokom z okna. Pád neprežili. Medzi obeťami sú, žiaľ, aj deti. V Česku ide o najtragickejší požiar za posledných 30 rokov.

Hasičov k požiaru v panelovom dome na Nerudovej ulici v Bohumíne privolali pred šiestou hodinou večer. "Môžem potvrdiť, že hasiči vyrazili k požiaru panelového domu," povedal hovorca hasičov Lukáš Popp.

Ľudia sa pred ohňom snažili zachrániť skokom z okien. "V Bohumíne došlo v popoludňajších hodinách k požiaru na jedenástom poschodí panelového domu. V súvislosti s požiarom došlo k úmrtiu 11 osôb. Všetky zložky Integrovaného záchranného systému sú na mieste. Prebieha intenzívne vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragickej udalosti," uviedla policajná hovorkyňa ČR Karolína Monča.

Šéf moravskosliezskych hasičov Vladimír Vlček neskôr pre CNN Prima News uviedol, že zhoreli 3 deti a 3 dospelí. Päť ľudí sa neúspešne pokúšalo zachrániť skokom z 11. poschodia. Zranenia utrpelo ďalších desať ľudí. Medzi zranenými sú aj dvaja hasiči a jeden policajt.

"Prebieha intenzívne vyšetrovanie okolností a príčin tejto tragickej udalosti," vyjadrila sa hovorkyňa polície ČR Karolína Bělunková. Vyšetrovaním bol poverený špeciálne vytvorený tím. Podľa prvotných informácií údajne nemožno vylúčiť, že oheň niekto založil. "Zatiaľ ide však o nepotvrdené informácie. Je to strašná tragédia, nič také tu nikdy nebolo," uviedol zástupca starostu Bohumína - Igor Bruzl.  

Podľa informácií českého denníka Právo mala zasiahnutá rodina nezhody. Niekto v byte údajne rozlial benzín, ktorý následne zapálil. Obyvateľka domu novinárom povedala, že polícia zadržala muža, ktorý sa priznal k podpaľačstvu. 

Minister vnútra ČR Jan Hamáček povedal, že možný páchateľ nežil v byte, ktorý horel. "Vyzerá to tak, že to bol niekto z najbližšieho okolia, pravdepodobne za tým stoja nejaké dlhodobé susedské spory. Muž je zadržaný a budú ho vypočúvať," objasnil politik.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy