Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Náročný zásah horských záchranárov v Tatrách: Zranenému Slovákovi pomáhali dlhé hodiny
Zdielať na

Náročný zásah horských záchranárov v Tatrách: Zranenému Slovákovi pomáhali dlhé hodiny

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári z Vysokých Tatier majú za sebou náročné zásahy. Takmer celú noc pomáhali dole horolezcovi s poraneným ramenom. Rovnaké zranenie mal skoro ráno aj turista vo Velickej próbe. Toho dostali dole vrtuľníkom.

Horskí záchranári museli zasahovať vo štvrtok v neskorých nočných hodinách cez Zlomiskovú dolinu. Na svojich ramenách niesli 35-ročného slovenského horolezca. Ten si pri lezení vážne poranil rameno. "Po ošetrení dokázal zísť do trocha ľahšieho terénu, kde sme ho naložili na nosidlá," povedal záchranár HZS Vysoké Tatry Ivan Saloň.

Desať záchranárov sa snažilo dostať zraneného bezpečne dole. Terén v Zlomiskovej doline je náročný, záchranári museli dávať pozor, aby sa nepošmykli. "Celá záchranná akcia trvala 7 hodín," doplnil Saloň.

Na Smokovecký heliport doviezla posádka záchranárskeho vrtuľníka spolu s horským profesionálom zraneného turistu v piatok ráno. "Ako som sa ťahal hore, tak som mal v zlom uhle to rameno a som si to vykĺbil. Čiže to nebol nijaký pád," prezradil zranený turista Jozef. Ten sa tešil na svoj prvý výstup na Gerlachovský štít, šiel s členmi rodiny v sprievode horského vodcu, no už na začiatku vo Velickej próbe sa jeho túra pre zranenie skončila.

"Pilot vrtuľníka pristal na najbližšom vhodnom mieste, kde mohla naša lekárka zraneného ošetriť," povedala hovorkyňa VZZS ATE Poprad Zuzana Turočeková. Ošetrovanie zraneného turistu pokračovalo aj na heliporte. "Len sa opravilo zafixovanie ramena a pokračovalo sa v transporte do nemocnice v Poprade," dodal náčelník HZS Vysoké Tatry Miroslav Živčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy