Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vodohospodárov prekvapil desivý nález. Pri kontrole našli funkčné míny
Zdielať na

Vodohospodárov prekvapil desivý nález. Pri kontrole našli funkčné míny

PALOTA/ŇAGOV / Vybrali sa kontrolovať vodozádržné opatrenia, no narazili na niečo, s čím nerátali. Na vodohospodárov čakali v rieke rôzne druhy vojenských mín. Hoci sa na nich na prvý pohľad podpísal zub času, na funkčnosti im to neubralo.

Na muníciu narazili pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku pri kontrolách v slovensko-poľskom pohraničí. 

​Regiónom sa pred pár dňami prehnali prudké a výdatné dažde. Tie sa postarali o záplavy. Vodohospodári sa zamerali na kontrolu vodozádržných opatrení na riečkach pretekajúcich lesmi. Náš kolega našiel nevybuchnutú muníciu, v katastri obce Ňagov išlo o tri kusy a v katastri obce Palota jeden kus," priblížil Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku. 

Historik vysvetľuje, že severovýchod Slovenska je oblasťou, ktorú postihli obe svetové vojny. "Prebiehala tu výrazná bojová činnosť od jesene 1914 do mája 1915, ale prebiehali tu boje aj počas 2. svetovej vojny, október až november 1944," vysvetlil Radoslav Turik, historik z KVH Beskydy. 

"Išlo o delostreleckú minu 82mm z obdobia 2. svetovej vojny," upresnil policajný hovorca Igor Pavlik. 

To bolo v Palote a v Ňagove sa k tomu pridali ešte aj 81mm delostrelecká mína. Po skončení bojov zostáva na bojisku veľké množstvo munície, sa tá munícia dostane vplyvom počasia aj do vodných tokov a zostáva tam aj po vojne," povedal historik. 

Historik upozorňuje, že hoci ide o muníciu starú aj niekoľko rokov, manipuláciu s ňou netreba brať na ľahkú váhu. "Nemanipulovať nikdy, munícia je stále nebezpečná. Munícia nemá vplyv na to, ako dlho leží v zemi, stále môže zabíjať," upozornil. 

"Podla zistení krajského pyrotechnika bola munícia riadne funkčná a pri neodbornej manipulácii by mohlo dojsť k explózii," doplnil policajný hovorca. 

Za nebezpečným nálezom vyrážali pyrotechnici aj do obce Kochanovce

Vojnovú muníciu objavil muž v ťažko dostupnom teréne v lese. Policajti miesto nálezu zabezpečili. Pyrotechnici zistili, že išlo o 82 milimetrovú delostreleckú mínu. Zhrdzavená a desiatky rokov stará munícia bola plne funkčná. Nebezpečný nález z lesa odviezli, aby ho neskôr zneškodnili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy