Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diaľničná polícia vám môže poslať pokutu rovno domov. Za čo všetko vám siahnu do peňaženky?
Zdielať na

Diaľničná polícia vám môže poslať pokutu rovno domov. Za čo všetko vám siahnu do peňaženky?

BRATISLAVA / Dvaja vodiči sa rútili 160 kilometrovou rýchlosťou po novootvorenom úseku diaľnice R7. Pokuta im príde rovno domov. Diaľniční policajti sledujú aj alkohol za volantom a iné prečiny. Boli sme s nimi na diaľniciach v bratislavskom kraji.

Dialničná hliadka spozorovala aj vodiča, ktorý mal na predných bočných sklách tmavé fólie. Zo zákona tam nemajú čo robiť. Vodič nakoniec odišiel s napomenutím a 10-eurovou pokutou. Za tmavé fólie na predných bočných sklách však hrozí pokuta až do výšky 50 Eur a navyše vám môžu policajti aj zadržať tabuľky s evidenčnými číslami.

"V takomto prípade je vodičovi ďalšia jazda s vozidlom zakázaná, vozidlo musí byť odtiahnuté z miesta za pomoci odťahovej služby," informuje policajný hovorca Michal Szeiff. 

Niektorí si však za volantom aj radi dupnú na plyn. V prípade, že vás policajti namerajú a zastavia, na mieste vám môžu dať pokutu až do výšky 800 eur alebo zadržať vodičák. V lepších prípadoch, pokiaľ sa nejedná o vysoké prekročenie rýchlosti, môžete odísť aj s napomenutím.

"Nakoľko na diaľniciach a rýchlostných cestách sa nachádzajú samozrejme úseky, ktoré sú rizikové a nebezpečné z hľadiska zastavenia vodiča, policajti diaľničného oddelenia v Bratislave využívajú dosť často aj tzv. inštitút objektívnej zodpovednosti," dodal Szeiff. To znamená, že policajti vás po nameraní síce nezastavia, ale pokuta vám príde poštou priamo domov.

Rýchlosť by si mali vodiči ustriehnuť aj na novootvorenom, takmer 30 kilometrovom úseku diaľnice R7. "Pokiaľ nie je dopravným značením stanovené inak, maximálna dovolená rýchlosť pre tento úsek je 130km/h. Druhou skutočnosťou, na ktorú by sme chceli upriamiť pozornosť verejnosti je tá, že tento úsek diaľnice je spoplatnený," uvádza Szeiff. 

Dialničná polícia sa počas hliadkovania zameriava nielen na najvyššiu dovolenú rýchlosť,či jazdu v strednom a ľavom pruhu, ale aj alkohol za volantom. Ten je štatisticky najviac zistený v pondelok u vodičov nákladných vozidiel.

Samostatnou kapitolou je bezdôvodná jazda v inom ako pravom jazdnom pruhu na dialnici. "Starý vodič, spravil som chybu, že som v strednom páse, v ktorom by sa v podstate nemalo chodiť, sám to kritizujem a nakoniec idem sám viete no," hovorí vodič. 

"V tejto súvislosti opätovne apelujeme na vodičov, že bezdôvodoná jazda v strednom a ľavom jazdnom pruhu je na diaľnici zo zákona zakázaná. Na diaľnici sa jazdí v pravom jazdnom pruhu, pričom ostatné jazdné pruhy je možné využiť na predchádzanie iných vozidiel," dodal Szeiff. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy