Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nečakaná smrť dva a pol ročného dievčatka. Rodina tvrdí, že pochybili záchranári
Zdielať na

Nečakaná smrť dva a pol ročného dievčatka. Rodina tvrdí, že pochybili záchranári

VEĽKÉ OZOROVCE / Iba dva a pol ročné dievčatko zomrelo v obci Veľké Ozorovce. Pravdepodobne sa udusilo slivkou. Simonku sa žiaľ nepodarilo oživiť pozemným ani leteckým záchranárom. Rodina nebohej tvrdí, že sanitka prišla až po 45-tich minútach. Záchranári to však dementujú.

Nešťastie sa stalo priamo na  ulici. O život  prišlo iba dva a pol ročné dievčatko. "Som sa kúpal a počujem, že niekto kričí pomoc, pomoc. A prišiel som tu a pozerám, že dieťa sa dusí," povedal príbuzný nebohej.
U Simonky mali nastať zdravotné ťažkosti hneď po zjedení slivky. Svedkom nešťastnej udalosti bola jej matka.
"Mamka hovorí, čo je, čo ti je? Nato zbadali na ceste slivku, že ona zdvihla a slivky mala v rúčke," opísal príbuzný nebohej.

K dusiacemu sa dievčatku ihneď pribehli príbuzní, ktorí mu podali prvú pomoc. Robili všetko, čo bolo v ich silách.
"Tak som ju chytil za pas, aby tu slivku vypľuvla vonku, ale ona ju nevypľuvla," opísal príbuzný. "Ešte som ju stláčala, či ju neprehltne, ale nedalo. Stále tam slivka ostala," konštatuje rodinná príslušníčka. Podľa slov príbuzných Simonka v tom čase ešte žila. "Dal som jej ruku na ruku a pozerám, že má pulz. Dal som jej svoju hlavu na srdce, pracovalo jej," dodáva príbuzný.



Medzitým už na miesto smerovali pozemní aj leteckí záchranári. Podľa rodiny prišla sanitka príliš neskoro. Záchranári jej tvrdenia odmietajú. "Oni nechajú človeka zomrieť? Za 45 minút? Veď oni tu mali byť za 15 minút. A tá operátorka len hovorí a hovorí, ale nič z nej," posťažoval si starý otec nebohej.
"Operátor dával pokyny rodičom, ako poskytnúť prvú pomoc a okamžite vyslal posádku zdravotnej služby o 14:48 na uvedenú adresu. Táto posádka tam dorazila o 15:05, čo znamená čas dojazdu 17 minút," informuje hovorca operačného strediska Jozef Minár.

Podľa slov príbuznej, prišla sanitka a dievča skončilo."Po pristáti vrtuľníka sa posádka pridala k rozšírenej kardiopomunálnej resuscitácii dvojročného dievčatka, ktoré upadlo do bezvedomia pravdepodobne následkom dusenia. Žiaľ, aj napriek veľkej snahe sa dieťatko nepodarilo oživiť a lekár mohol skonštatovať už len úmrtie," konštatuje hovorkyňa leteckých záchranárov Zuzana Hopjaková



"Obhliadajúca lekárka cudzie zavinenie predbežne vylúčila a nariadila súdnu pitvu," povedal Jaroslav Ličák z oddelenia komunikácie a prevencie krajského prezídia Košice.Rodina viní zo smrti Simonky záchranárov. Plánuje sa preto obrátiť na kompetentných, aby prípad prešetrili. "Uvidím aké z pitvy prídu papiere, aká je vec a aj tak dám to na trestné oznámenie. Ja to nenechám," obraňuje sa starý otec nebohej."Chorá nikdy nebola, neodpadávala, hrala sa s deťmi. To bolo múdre dievčatko," uzavrela príbuzná nebohej.

Trenčianski policajti zadržali 27 ročného muža, ktorý vykopol dvere a vtrhol do bytu. Nič netušiaceho majiteľa navyše surovo napadol. Muž bol taký opitý, že priamo na mieste činu zaspal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy