Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slovensko má takmer dvetisíc vážne znečistených území. Pozrite, ktoré skládky patria k najrizikovejším
Zdielať na

Slovensko má takmer dvetisíc vážne znečistených území. Pozrite, ktoré skládky patria k najrizikovejším

BRATISLAVA / Podľa Slovenskej inšpekcie životného prostredia máme na Slovensku skoro dvetisíc území, ktoré sú vážne znečistené. Často ide práve o kontamináciu nebezpečnými látkami. Sú veľkým problémom nielen pre pôdu a podzemnú vodu, ale aj pre ľudské zdravie. Zisťovali sme, ktoré skládky patria medzi tie najkritickejšie.

Slovensko potrebuje prečistiť. To sú slová ministra životného prostredia k situácií v našej krajine. Rezort eviduje približne 1800 environmentálnych záťaží, ktoré sú pre naše životné prostredie vážnym problémom.


Len v Bratislavskom kraji je viac ako 220 takýchto miest. Jedným z nich je aj známy chemický závod. Odtajnený prieskum preukázal na tomto mieste doslova chemický koktejl často karcinogénnych látok. Podľa spoločnosti mala táto záťaž vzniknúť ešte v bývalých závodoch, avšak kontroly prebiehajú naďalej. "Nie dosť, že je tu environmentálna skládka v minulosti, chceme ustrážiť, aby nepribúdala ďalšia," uviedol minister životného prostredia SR Ján Budaj.


Na zoznam nebezpečných skládok pribudla pred viac ako mesiacom aj Farná. Rozbory podzemnej vody, ktorá sa pod skládkou nachádza ukázali závažné znečistenie toxickými látkami. Skládka ležiaca v katastrálnom území Ivanky pri Dunaji leží na ložisku podzemnej vody. Prvé rozbory preukázali jej závažné znečistenie nebezpečnými látkami, ktoré niekoľko násobne prekračujú povolené limity.

"Tie prvé čísla sú hrozivé a ak sa potvrdia, tak potom Farná bude na jednom z popredných miest. Z Farnej sa môžu tie látky šíriť smerom k Dunaju a do našej podzemnej zásobárni vôd," povedal Budaj. Materiál z tejto skládky sa mal dovážať aj do výstavby novej diaľnice. Prípad v súčasnosti vyšetruje polícia, pričom o ďalšej činnosti tejto skládky má rozhodovať okresný úrad v Senci.


"Okresný úrad Senec, odbor starostlivosti o životné prostredie oznámil začiatok konania vo veci uloženia povinnosti vykonať preventívne opatrenia v zmysle platnej legislatívy," vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva vnútra SR Petra Friese. To v praxi znamená, že sa najprv musia všetky dotknuté orgány a organizácie spojiť, zistiť nakoľko je problém závažný a vyjadriť sa ako ho treba efektívne riešiť, čo môže byť behom na dlhé trate. Kritická situácia je však aj na druhej strane Slovenska.


"Významná environmentálna záťaž je aj na východnom Slovensku, je to odkalisko Poša v blízkosti bývalého areálu Chemko-Strážske," prezradil generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo. Problémom sú práve rizikové PCB látky. Šíria sa z tisícok nekvalitných a rozpadnutých sudov, ktoré sú zahrabané v zemi. PCB látky majú slanú príchuť a stávajú sa nebezpečnou potravou pre okolitú zver.


"Je to vysoko jedovaté. Práve preto ste mohli čítať, že ulovili nejakú srnku, ktorej namerali vyše 200 násobné prekročenie PCB látok v organizme. Tak to sa potom PCB látky dostávajú do potravinového reťazca a to je naozaj pre celé generácie rizikové," skonštatoval Budaj. Kritická je aj známa skládka v Podunajských Biskupiciach, v blízkosti recyklačnej firmy, ktorej vtedajší konateľ skončil pred dvomi rokmi dočasne vo väzbe z dôvodu korupcie. Tak isto skládka v Moste pri Bratislave či Vlčie Hory v Hlohovci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy