Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Hlavný odborník na závislosti upozorňuje rodičov: Všímajte si viac svoje deti!
Zdielať na

Hlavný odborník na závislosti upozorňuje rodičov: Všímajte si viac svoje deti!

BRATISLAVA / Takmer 60 percent 15-ročných detí u nás uvádza, že už malo prvú skúsenosť s alkoholom. S fajčením cigariet približne 40 percent. Pacienti, ktorí sa liečia zo závislosti od marihuany, ju začali tiež užívať v priemere vo veku 15 rokov. Hlavný odborník na závislosti na Slovensku s aktuálnym uvoľňovaním opatrení upozorňuje najmä na rodičov, aby si viac všímali svoje dospievajúce deti.

"Akonáhle zistím, že mladistvý je pod vplyvom alkoholu, tak má problém," povedal príslušník zásahovej jednotky MsP Marek Schurger. A to nielen v centre hlavného mesta na Obchodnej ulici. Polícia robí preventívno-represívne akcie zamerané aj na alkohol a omamné látky u mladistvých priebežne na celom Slovensku. Akcie pozastavili len v období zatvorených podnikov počas korona krízy.

"Mali sme dokonca prípad, kedy pod vplyvom alkoholu sme našli 16-ročné dievča a dychová skúška ukázala 2 promile," vyjadril sa bývalý hovorca MsP Bratislava Peter Pleva. "Pokiaľ ide o alkohol, tak na rovnako 59 percent chlapcov aj dievčat v pätnástich už priznáva skúsenosť s pitím alkoholu," uviedla Zuzana Kamendy z Centra pre liečbu drogových závislostí. "Akonáhle zistia, že budeme volať rodičom, tak 90 percent z nich skrotne," povedal Schurger.

Na západnom Slovensku má prvú skúsenosť s marihuanou na základných školách približne 8 percent detí, na stredných školách je to už viac. "To bolo 31 percent, a teda viac ako jedna tretina má skúsenosť s fajčením marihuany," uviedla Kamendy.

Úrad OSN pre drogy a kriminalitu každoročne vyhlasuje 26. jún ako Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a ich pašovaniu. Slovenské Centrum pre liečbu drogových závislostí pri tejto príležitosti varuje pred aktuálnymi rizikami. Tie podľa hlavného odborníka súvisia aj s uvoľnením reštrikčných opatrení v rámci koronakrízy. Spúšťačom závislostí môžu byť aj hádky v rodine. "My to vidíme, že tie deti reagujú, tak ako reagujú na šikanovanie, teda na stresy, ktoré oni nevedia vyriešiť. Špeciálne je to teda v tej úzkej rodine, typicky v rozvodovom konaní," skonštatoval hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre závislosti Ľubomír Okruhlica.

Podľa riaditeľa Centra pre liečbu drogových závislostí by si mali rodičia na svojich deťoch všímať zmeny správania, nálad či zhoršený prospech. To sú niektoré z faktorov, ktoré môžu poukázať aj na začínajúcu závislosť. "Bežne aj v tom období COVID-u v tých uzavretiach sa extrémne zvýšilo získavanie drog prostredníctvom sociálnych sietí, internetu," dodal Okruhlica. V prípade, že má rodič adekvátne podozrenie, že jeho maloleté či mladistvé dieťa užíva drogy, mal by navštíviť psychiatra alebo akékoľvek zariadenie Centra pre liečbu drogových závislostí. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy