Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Lučenci vyčíňal "dlhoprstý". Polícia je ale bezradná, prípad prevzala sociálka
Zdielať na

V Lučenci vyčíňal "dlhoprstý". Polícia je ale bezradná, prípad prevzala sociálka

LUČENEC / V Lučenci sa mali v posledné dni na pozore miestni podnikatelia. Na sociálnej sieti pribúdali upozornenia na zlodeja, ktorý tam vyčíňal. V dvoch prevádzkach ho zachytila aj kamera. Policajtom sa nakoniec podarilo zistiť, o koho ide. Zadržať ho ale nemohli. Páchateľ má iba 13 rokov a zasiahnuť musela sociálka.

Na záberoch zo svadobného salónu vidieť, že chlapec prešiel krížom cez celú predajňu až za pult. "Ja som si od kolegyne chcela zameniť peniaze v utorok a ona vtedy zistila, že nemá peniaze," uviedla Jana, majiteľka kaderníctva.

Až keď prehrali kamerový záznam, zistili, čo sa stalo. Zmizlo približne 400 eur. O deň neskôr kradol v pizzerii, krátko pred šiestou ráno, keď bola prevádzka ešte zatvorená. Dostal sa cez záchodové okno asi vo výške 3,5 metra," priblížil majiteľ pizzerie Gabriel. Prilepšil si tiež asi o 400 eur. Aj v tomto prípade ho odhalila kamera.

Neštítil sa vojsť ani do rodinného domu

Odvaha a drzosť mladému zlodejovi naozaj nechýbali. Neštítil sa totiž vojsť ani do rodinného domu. Jeho obyvatelia boli na poschodí, on na prízemí prehľadával kabelky. "Všetko bolo pootvárané. Tašky, kabelky, šuplíky pootvárané. Len nenašiel nič také cenné," vysvetlil príbuzný rodiny Karol. 

Takto to skúšal na viacerých miestach, trestné oznámenie podala iba jedna poškodená. "Začali pre krádež, počas vyšetrovania zistili, že páchateľom je 13-ročný chlapec, ktorý má na svedomí takýchto krádeží viac," informovala o krádežiach hovorkyňa KR PZ B. Bystrica Mária Faltániová. 

"Že napadol nejakého kňaza a zobral mu mobilný telefón," povedal majiteľ pizzerie. Kopili sa komentáre, že už vykradol aj iné prevádzky, že si obhliada a policajti mu nič nemôžu," skonštatovala majiteľka kaderníctva. 

Zasiahla až sociálka 

Trestné stíhanie budú musieť policajti naozaj odložiť, Dávid totiž ešte nie je trestno-právne zodpovedný. Polícia ale kontaktovala aj oddelenie sociálnej kurately a úrad práce zasiahol. "Vo veci starostlivosti o maloletého rozhodol včera súd, a to aj za účasti prokuratúry," potvrdila Mária Hrehová z ÚPSVaR Bratislava. 

"Jeho zobrali do Senice, dneska ráno. Musel ísť, musel ísť, lebo keby nešiel, tak my by sme mali problémy," reagoval otec malého zlodeja. Dávidovi rodičia žijú na ulici, chlapca označili za problémového. Myslia si však, že ho na krádež nahovorili starší kamaráti.

O krádežiach vraj nevedeli. "Pre dakoho kradol on, lebo on by toto sám nespravil. Lebo zlý je, ale on by toto sám nespravil. Dali mu pofajčiť a on je potom mimo," myslí si otec. 

Na obed ako v luxusnom hoteli láka polícia. Kriminálnici v leopoldovskej väznici majú novú kuchyňu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy